Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Ένοχα και τα πολιτικά στελέχη της για εγκληματική οργάνωση - Στα «σκουπίδια» η αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Ένοχα και τα πολιτικά στελέχη της για εγκληματική οργάνωση - Στα «σκουπίδια» η αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως

Ιστορικής σημασίας απόφαση εξέδωσε την Τετάρτη (07-10-2020) μετά από μια πολύκροτη δίκη που διήρκησε 5,5 χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καθώς το δικαστήριο καταδίκασε και τους βουλευτές - πολιτικά πρόσωπα της Χρυσής Αυγής για Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας της Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει να αθωωθούν, μία πρόταση φυσικά που κατέληξε στον «κάλαθο των αχρήστων» καθώς εκτός από την κατακραυγή που προκάλεσε αγνοήθηκε πλήρως και από τους Δικαστές...
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ένοχοι για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης κρίθηκαν ο επικεφαλής Νίκος Μιχαλολιάκος και 6 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τους: 

Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστος Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές:

Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Αντώνης Γρέγος,
Ο Ευβοιώτης Νικόλαος Μίχος,
Νικόλαος Κούζηλος,
Κωνσταντίνος Μπαρμαρούσης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Μιχάλης Αρβανίτης,
Ελένη Ζαρούλια
Δημήτριος Κουκούτσης.


Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Γιώργος Ρουπακιάς.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους.

Ειδικότερα πρόκειται για τους:

Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζάτζογλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέων Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβα, Νικόλαο Τσορβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας και Σταύρος Σαντοριναίος.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι:

Δημήτρης Αγριογιαννης, Μάρκος Ευγενικος, Θωμάς Μαριας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το Δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή κατηγορίας για από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι:

Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης.

Για τους υπόλοιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ακολούθησαν χειροκροτήματα από την πλευρά του ακροατηρίου.

Οι ποινές

Η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα καθώς θα μιλήσουν οι δικηγόροι όλων των κατηγορουμένων για να ζητήσουν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Μετά θα αγορεύσει ο Εισαγγελέας επί των αιτημάτων τους και ακολούθως θα συνεδριάσει το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει για τις τελικές ποινές.

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε οι ποινή μπορεί να πέσει από 1 έως και 5 έτη.

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχάλολιάκος, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν υπάρξουν ελαφρυντικά ξεκινάει από τα 2 χρόνια και φτάνει στα 8.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA