Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Ληλάντιο: Ούτε αποζημιώσεις, ούτε αντιπλημμυρικά έργα 3 μήνες μετά τις καταστροφές (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ
EXALCO

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Ληλάντιο: Ούτε αποζημιώσεις, ούτε αντιπλημμυρικά έργα 3 μήνες μετά τις καταστροφές (ΦΩΤΟ)

Δείτε τι αποκαλύπτει η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου με ανακοίνωση της προς το EviaZoom.gr:

«Πραγματοποιήθηκε συνάντηση,μετά από αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου, με τον αντιδήμαρχο Ληλαντίου και τους Προέδρους των κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Βασιλικού. Οι κάτοικοι ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση μετά από την πρόσφατη συνέλευση κατοίκων της περιοχής μας και θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα και αιτήματα:

1. 2.5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!!! Οι κάτοικοι ζητήσαμε γραπτώς απαντήσεις πόσοι και ποιοι αποζημιώνονται και απαιτήσαμε να δοθούν άμεσα τα επιδόματα που έχουν εξαγγελθεί γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος έχει χορηγήσει 900.000 ευρώ σε πληγέντες (το έκτακτο των 600 ευρώ σε 351 πληγέντες εκ των οποίων οι 245 έχουν πάρει και το επίδομα οικοσκευής) και έχει αιτηθεί από το κράτος επιπλέον 300.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των αιτούντων αποζημιώθηκε μέχρι στιγμής. Όσο για τις επιπλέον 300.000 ευρώ που αιτήθηκε η Δήμαρχος αρκούν μόνο για 500 έκτακτα επιδόματατων 600 ευρώ ή για αποζημιώσεις οικοσκευής για ελάχιστους κατοίκους. Δεν αρκούν!!!Απαιτήσαμε το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις σύμφωνα με το 100% της ζημιάς που πάθαμε όλοι οι κάτοικοι χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.

2. ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ !!! Απαιτήσαμε το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο να αιτηθούν την απαλλαγή μας από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων – και όχι απλά το πάγωμα των οφειλών για 6 μήνες. Όπως επίσης και τη μείωση της τιμής ζώνης για την περιοχή μας. Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων, κτιρίων και χωραφιών έχει μειωθεί ως και μηδενιστεί. Ζητάμε να επέμβει η νομική υπηρεσία του Δήμου σε υποθέσεις δημοτών που τα δάνειά τους από τράπεζες δεν πάγωσαν.

3. ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ !!! Απαιτήσαμε να μην πληρώσουν οι πληγέντες δημοτικά τέλη από το λογαριασμό του ρεύματος για όσο διάστημα ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στους πληγέντες, εκτός των αιτούντων που επλήγησαν οι κατοικίες τους, να προστεθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μητρώο ΕΛΓΑ και οι πληγέντες επιχειρήσεις από το μητρώο της Περιφέρειας. Αντίστοιχα, με τους λογαριασμούς νερού. Στους αιτούντεςμε πληγείσες κατοικίες που έχουν ήδη απαλλαγεί από την πληρωμή λογαριασμού νερού, να προστεθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μητρώο ΕΛΓΑ και οι πληγέντες επιχειρήσεις από το μητρώο της Περιφέρειας.

4. ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ!!! Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Χαλκιδέων χορηγήθηκε το ποσό των 860.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών μετά την πλημμύρα. Ρωτάμε πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα. Οι ζημιές στα χωριά είναι πολλές: το οδικό δίκτυο κατεστραμμένο σε πολλά σημεία, όπως και το παραλιακό μέτωπο και ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερα στην Όαση, ο φωτισμός ανεπαρκής, οι παιδικές χαρές καταστράφηκαν, οι κάδοι απορριμμάτων δεν επαρκούν, μπάζα υπάρχουν ακόμα στους δρόμους. Περιμένουμε απαντήσεις από την Δημοτική αρχή.

Οι κάτοικοι από τις συνελεύσεις στις περιοχές μας επειδή ανησυχούμε επίσης για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών μας που όχι μόνο δεν έχει αρχίσει αλλά ακόμη σχεδόν 3 μήνες μετά τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί από τα φερτά υλικά και τη λάσπη/άμμο για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Τα μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια έχουν μειωθεί σημαντικά και οι εργασίες εντός των ποταμών επιβραδύνονται αντί να επιταχύνονται. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον επικείμενο χειμώνα είναι πρόχειρα και προσωρινά –π.χ. στον Λήλααναχώματα από σάκους με άμμο κατά μήκος του ποταμού. Οι απαντήσεις που πήραμε κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζουν ! Το χρονοδιάγραμμα μιλάει για ολοκλήρωση της μελέτηςτο πρώτο τρίμηνο του 2021 αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν ή ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι Δήμοι μας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν γίνεται να επικαλούνται τη γραφειοκρατία! Διαδικασίες όπως έκδοση υπουργικών αποφάσεων, περιβαλλοντικών αδειών και δημοπράτηση εργολαβιών καθυστερούν την έναρξη των έργων.

Οι μελέτες για την οριοθέτηση των ποταμών και ρεμάτων υπάρχουν εδώ και χρόνια, επικαιροποιούνται κατά καιρούς και ξαναμπαίνουν στο συρτάρι. Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας ! Απαιτούμε από την Περιφέρεια να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων. Να μισθώσει επιπλέον μηχανήματα και να το προχωρήσει τάχιστα.

Δεν μας αρκούν δικαιολογίες ότι την ευθύνη την είχαν πριν οι Δήμοι ή ότι οι πιστώσεις δεν φτάνουν. Τώρα με ευθύνη του κράτους, με επιπλέον πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων να προχωρήσουν οι καθαρισμοί άμεσα.

Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσατα αντιπλημμυρικά έργα.Τα σχέδια από τη μελέτη να περιλαμβάνουν και την ορεινή και την πεδινή κοίτη των ποταμών. Η κυβέρνηση μπορεί με διαδικασίες κατεπείγοντος να αποταμιεύσει κονδύλια και να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Θέλουν να προστατεύσουν τις ζωές μας και τις περιουσίες μας; Ή θα μας αφήσουν απροστάτευτους σε επόμενη καταιγίδα;»

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα