8 νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια: Διαμαρτύρονται κατόπιν εορτής Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ
ΕΛΟΠΥ

8 νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια: Διαμαρτύρονται κατόπιν εορτής Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι

Αφού εγκρίθηκαν 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια από την Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη (δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα) ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχοι της Εύβοιας άρχισαν να διαμαρτύρονται, αλλά κατόπιν εορτής...

Ανακοίνωση εκ των υστέρων εξέδωσε και ο Φάνης Σπανός:

«Να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας

Κοινοποίηση προς Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα

Προ ημερών πληροφορηθήκαμε με έκπληξη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το σχετικό δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και«EDPRenewablesS.A.», π/υ 489 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η εν λόγω επενδυτική πρόταση προβλέπει τοσχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MWκαι συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWhσε εκτάσεις της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ως χώρα, και στο πλαίσιο συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρέωση για τη βελτίωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος με την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και την απεξάρτησή μας, κυρίως από τον λιγνίτη αλλά και τα λοιπά συμβατικά καύσιμα . Η μετάβαση αυτή όμως, την οποία και επί της αρχής στηρίζουμε, θα πρέπει να γίνεται με αρχές και κανόνες, όπως είναι:

• η ύπαρξη σχετικού χωροταξικού πλαισίου και ο σεβασμός σε αυτό

•η προστασία του περιβάλλοντος

•η προτεραιότητα ανάπτυξης της κάθε περιοχής σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της

•η ενημέρωση και η ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων με τους φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ενισχύοντάς τους θεσμικά με ουσιαστικές και καθοριστικές δυνατότητες παρέμβασηςγια τις επενδύσεις ΑΠΕ

•η τήρηση του μέτρου και της στοιχειώδους αναλογικότηταςανά τις περιοχές της χώρας.Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας με 1678MWεγκατεστημένη ισχύ, όταν άλλες Περιφέρειες έχουν λιγότερα από 50MW!

Είναι συνεπώς προφανές ότι η Στερεά Ελλάδα όχι μόνο έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην εθνική αυτή προσπάθεια, αλλά «φιλοξενώντας» σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ισχύος της χώρας, υφίσταται ένα απολύτως δυσανάλογο προς τα μεγέθη της βάρος. Επισημαίνουμε επίσης, ότι αυτή η ραγδαία εξάπλωση των αιολικών σταθμών κατά τα τελευταία έτη στη Στερεά Ελλάδα, έχει οδηγήσει στο να έχουμε περιοχές, όπως η Νότια Καρυστία, υπερκορεσμένες από ανεμογεννήτριες.

Ακόμη, πλήθος από διάσπαρτα πάρκα ανεμογεννητριών, σε θέσεις δασικές, ενίοτε και σεπεριοχές Natura, ή με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και σε κάθε περίπτωση πάρκα που αλλοιώνουν βάναυσα την αισθητική τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν εναρμονίζονται με καμία έννοια χωροταξικής πολιτικής.Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν πολύ μικρή ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες, αφού γεννούν ελάχιστες θέσεις εργασίας και πενιχρά ανταποδοτικά οφέλη.

Δημιουργούν δε, πλασματικό ΑΕΠ στη Στερεά Ελλάδα, που την κάνει να φαίνεται πλουσιότερη από όσο είναι στην πραγματικότητα, με προφανείς συνέπειες για τη μελλοντική διεκδίκηση κοινοτικών πόρων.Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει έντονη η ανησυχία στους συμπολίτες μας για το που μπορεί να φτάσει αυτή η εξάπλωση, που ήδη καθίσταται απειλητική για τον τόπο.

Η δε εν θέματι ανακοίνωση, επέτεινε την ανησυχία και έχει ήδη προκαλέσει έντονες και εύλογες αντιδράσεις.

Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει ψήφισμα, το οποίο και σας επισυνάπτουμε, αιτούμενοι:

•να επανεξεταστεί εκ βάθρων το συνολικό πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης των αιολικών σταθμών

•έως τότε να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάστασηαδειοδοτημένης μονάδας.

•Παράλληλα, και όχι εναλλακτικά προς τα ανωτέρω, να θεσπιστεί ένα ουσιωδώς αναβαθμισμένο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελημάτων για τους πολίτες, όσον αφορά τα ήδη εγκατεστημένα πάρκα.

Επιπλέον, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά, σχετικά με την ανακοινωθείσα σχεδιαζόμενη επένδυση, κυρίως όμως για τον συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Περιφέρεια ΣτερεάςΕλλάδας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, η οποία θα συμβάλει στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία για την τήρηση των κανόνων χωροταξίας, θα εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή, αλλά και το λεγόμενο «μέτρο» στην ίδρυση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Σε ό,τι μας αφορά θα σας προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων και προτάσεών μας καθότι το υπόψη θέμα είναι για εμάς εξόχως σημαντικό».

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα