Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ και για τις καταγγελίες του Μίλτου Χατζηγιαννάκη κατά αστυνομικών - Εκκρεμούν οι έρευνες από τον «Συνήγορο του Πολίτη» (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ και για τις καταγγελίες του Μίλτου Χατζηγιαννάκη κατά αστυνομικών - Εκκρεμούν οι έρευνες από τον «Συνήγορο του Πολίτη» (ΦΩΤΟ)

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των ΕΔΕ για μερικές από τις σοβαρές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Αστυνομία και για τις οποίες πραγματοποίησε ή πραγματοποιεί παράλληλη έρευνα και ο «Συνήγορος του Πολίτη», εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ την Κυριακή (21-03-2021)...

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται οι υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά και ο εκτιμώμενος χρόνος όσων εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και αυτή για το περιστατικό στο Γαλάτσι, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο, είδε ξανά σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «24/7» στο Διαδίκτυο.

Ειδικά για την ΕΔΕ που αφορά το περιστατικό στο Γαλάτσι, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι στη φάση της ολοκλήρωσης και εκτιμάται οτι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν οτι ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι πολύ κάτω του μέσου όρου ,ενώ η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε συνεργασία με τον «Συνήγορο του Πολίτη».

Επίσης στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε και η ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση με το δακρυγόνο που κατήγγειλε ότι δέχτηκε ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης στις 7 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ έχει αναφέρει λάθος ημερομηνία αναγράφοντας ότι το περιστατικό έγινε 27 Φεβρουαρίου 2020. Επίσης σημειώνει ότι για όλες τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν οι ΕΔΕ εκκρεμεί η διερεύνηση από πλευράς «Συνήγορο του Πολίτη».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ:

«Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών με την μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για: το σύνολο του αστυνομικού έργου, τους ελέγχους κατά της πανδημίας, τις συναθροίσεις, την διατάραξη κοινής ησυχίας.

Από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των υποθέσεων καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, με σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, ικανό χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 8 μήνες).

Όσον αφορά στις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο την κοινή γνώμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εξής ΕΔΕ από την Αστυνομία, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση από πλευράς Συνηγόρου του Πολίτη: 

Για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2020 στο Βόλο.

Για τα επεισόδια στην πλατεία Κυψέλης, την 8η Μαΐου 2020.

Για τον τραυματισμό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από δακρυγόνο την 27η Φεβρουαρίου 2020. (Αφορά στον τραυματισμό του Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, στα επεισόδια έξω από το Εφετείο, την ημέρα της απόφασης για την Χρυσή Αυγή).

Όσον αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις εκτός από το Γαλάτσι, είναι και το περιστατικό με τα επεισόδια με μαθητές στο Μαρούσι, την 9η Οκτωβρίου 2020, για την οποία επίσης εκτιμάται οτι η ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα».

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα