Διευκρινίσεις για τις εκκλησίες: Περιφορά του Επιταφίου έξω χωρίς κόσμο, με διπλή μάσκα οι πιστοί μέσα στους ναούς και υποχρεωτικό self test για τους ιερείς - Όλα τα μέτρα | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Διευκρινίσεις για τις εκκλησίες: Περιφορά του Επιταφίου έξω χωρίς κόσμο, με διπλή μάσκα οι πιστοί μέσα στους ναούς και υποχρεωτικό self test για τους ιερείς - Όλα τα μέτρα

Διευκρινίσεις έδωσε την Πέμπτη (22-04-2021) κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη για την λειτουργία των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα...

Σημειώνεται ότι η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί καταρχάς στις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα υπερτοπικές μετακινήσεις. Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στα αστικά κέντρα. Στόχος μαςμ όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 22:00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 23:00 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο στο τραπέζει μπορούν να είναι δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα».

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων στους εξωτερικούς χώρους των Ναών τις ημέρες του Πάσχα και για τις κυρώσεις όσων τα παραβιάσουν. Όπως απάντησε, «όλα τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, και με υπουργικές αποφάσεις, και με σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα» ανέφερε.

Για τους πιθανούς συνωστισμούς την Ανάσταση γύρω από τους Ναούς και πώς θα τους αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η Α. Πελώνη υπογράμμισε πως «δίνουμε ορατότητα και προοπτική» και πως η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση. «Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι κάθε πολίτη» συμπλήρωσε, ενώ δήλωσε πως τα ωράρια των λειτουργιών θα είναι κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία για τους ελέγχους που θα γίνονται στους δρόμους. «Η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα. Καλώ τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα προς όφελος όλων και για να πάμε στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε», πρόσθεσε.

Για τις αντιδράσεις επιχειρηματιών της εστίασης ότι πρώτα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και μετά θα ακολουθήσει η χρηματοδότησή τους, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους στηρίξει από την αρχή της πανδημίας και «προσβλέπουμε ότι εντός Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωμές για τη σχετική επιχορήγηση».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των μηνυμάτων στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, είπε πως «είναι πρόωρο αυτό που ρωτάτε» και συμπλήρωσε πως θα εξειδικευθούν πρώτα τα μέτρα για το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και για αυτή τη δραστηριότητα.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA