Μητσοτάκης: «Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Μητσοτάκης: «Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση...»

Την εκτίμησή του ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή...

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης που εξήγγειλε χτες για την εστίαση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα τους επαγγελματίες της εστίασης να προετοιμαστούν μέχρι να ανοίξουν.

«Δεν είπαμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει αυτόματα. Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη από το κράτος η επόμενη μέρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει. Η εστίαση θα ανοίξει κατά την εκτίμησή μου μετά το Πάσχα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει κόφτης με βάση τον αριθμό των εργαζόμενων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις αρκεί να έχουν μείωση τζίρου. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει κανέναν κόφτη».

Θετική η ανταπόκριση των μικρομεσαίων

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι το εν λόγω πρόγραμμα «για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» έχει τη θετική ανταπόκριση του κλάδου της εστίασης. «Επικοινωνήστε με τον κλάδο της εστίασης και δείτε πως είδαν αυτό το πρόγραμμα. Άκουσα μόνο θετικά σχόλια από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή που όπως τόνισε την έλαβαν πάνω από 65000 επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ συμπλήρωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις κάλυψαν τις ανάγκες τους από διάφορα άλλα προγράμματα στον ένα χρόνο της πανδημίας.

«Με μεγάλη ειλικρίνεια είπαμε ότι το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώσει όλη τη ζημιά σε μια εξωγενή κρίση που δεν προκαλέσαμε, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της μικρομεσαίας επιχείρησης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιδότηση 330 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι χτες ανακοινώθηκε ότι θα τρέξουν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους. Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA