Σπύρος Πνευματικός: «Είναι δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό, τα κρεβάτια έχουν γεμίσει και οι πιο πολύ διασωληνωμένοι είναι νέοι άνθρωποι» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Σπύρος Πνευματικός: «Είναι δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό, τα κρεβάτια έχουν γεμίσει και οι πιο πολύ διασωληνωμένοι είναι νέοι άνθρωποι»

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές καλοκαίρι μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ορθοπαιδικής του ΕΚΠΑ Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα την Κυριακή (18-04-2021)...

Σε ερώτηση αν η κατάσταση στα νοσοκομεία αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, ο Σπ. Πνευματικός σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού, παρόλο που ο αριθμός εισαγωγών παραμένει σταθερός τις τελευταίες μέρες, ίσως ελαφρά μειωμένος, οι Μονάδες έχουν γεμίσει, δυσκολεύοντας την αντιμετώπιση των ασθενών.

«Παρατηρούμε ότι πλέον είναι οι νεότεροι άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι. Αλλάζει λίγο η ανθρωπογεωγραφία της εκδήλωσης της νόσου και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε επισταμένως» τόνισε.

Επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι η πολυφωνία από όλες τις πλευρές δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία, αφού οι διάφορες και πολλές φορές συγκρουόμενες απόψεις μπερδεύουν την κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο πρόβλημα του κορωνοϊού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός είναι μια πανδημία. Ο τρόπος που θα γλυτώσουμε, είναι να πετύχουμε μεγάλη ανοσία, είτε φυσική, είτε με τον εμβολιασμό. Αφού φάρμακα δεν υπάρχουν, πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό. Γι’ αυτό και οι ερωτήσεις που πρέπει να τίθενται στους ειδικούς δεν πρέπει να είναι αν θα ανοίξουμε το Πάσχα αλλά πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό είναι το κλειδί του προβλήματος» τόνισε.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και στα διάφορα «κορωνοπάρτι» σε πλατείες, τόνισε ότι είναι πολύ ανησυχητικές γιατί δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης. «Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ μετά από έναν και παραπάνω χρόνο περιορισμών. Όμως, η λύση στο πρόβλημα είναι συγκεκριμένη, η ανοσία αγέλης, όπως είπαμε. Μέχρι τότε, πρέπει να τηρούμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκες και να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους για να περιορίσουμε την υπερμετάδοση».

Όσον αφορά τους κινδύνους του εμβολιασμού, είπε πως φυσικά πρέπει να σκεφτούμε ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε έναν υγιή άνθρωπο, επομένως οποισδήποτε κίνδυνος είναι παραπάνω από το ανεκτό πολλές φορές αλλά είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις διάφορες μεταλλάξεις, κοιτώντας τις σχετικές μελέτες που ήδη γίνονται, όπως στην Αμερική.

Ξεκαθάρισε ότι αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός: «Ο κορωνοϊός θα ζήσει μαζί μας, αλλά η δυνατότητα μετάδοσης θα είναι πολύ μικρότερη, τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας θα περιοριστεί σημαντικά και θα μπορέσουμε να έρθουμε σε μία κανονικότητα».

Σε ερώτηση για το φετινό καλοκαίρι, ο Σπ. Πνευματικός είπε πως επειδή η πανδημία είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση και μαθαίνουμε κάτι νέο κάθε μέρα, μπορούμε να μάθουμε από τις χώρες που είναι πιο μπροστά από την Ελλάδα σε ποσοστό εμβολιασμού και ανοσία, όπως οι ΗΠΑ που έχει προχωρήσει αρκετά, όπου ήδη σε πολλές πολιτείες ανοίγει η αγορά και η εστίαση, ακόμα και σε κλειστούς χώρους, αλλά γενικά αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και προσπαθούν να κρατήσουν τα μέτρα προστασίας.

Σημείωσε, ακόμα, ότι φέτος, με τη μάσκα, δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα γρίπης ούτε κοινού κρυολογήματος, κάτι που μας δείχνει ότι με τις απλές μεθόδους προστασίας που έχουμε εφαρμόσει έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε ένα άλλο πρόβλημα.

Όσον αφορά το καλοκαίρι, όπως είπε, η απάντηση εξαρτάται απόλυτα από το αν έχουν προχωρήσει επαρκώς οι εμβολιασμοί ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα δεδομένα για αδιάγνωστα κρούσματα.

«Αν θεωρήσουμε ότι στη χώρα μας έχουμε 300.000 επίσημα, διαγνωσμένα κρούσματα, αν δούμε τις μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, για κάθε διαγνωσμένο κρούσμα, φαίνεται να υπάρχουν άλλα 5 αδιάγνωστα και ασυμπτωματικά, άρα μπορεί να έχουμε 1.5 εκ. ανθρώπους που έχουν περάσει τη νόσο. Πλησιάζουμε τα 2 εκ. εμβολιασμούς. Αρχίζουμε, λοιπόν, να προσεγγίζουμε το ενδιαφέρον νούμερο. Αν καταφέρουμε τους επόμενους 2-3 μήνες να εμβολιάσουμε ικανό αριθμό ατόμων και να φτάσουμε το 60-70% της ανοσίας αγέλης, θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» είπε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA