Κάποιοι δεν το γνωρίζουν και θα την πατήσουν: Και ποινικό αδίκημα εκτός το πρόστιμο των 300 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κάποιοι δεν το γνωρίζουν και θα την πατήσουν: Και ποινικό αδίκημα εκτός το πρόστιμο των 300 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις

Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν και στο τέλος θα την πατήσουν...

Τα πρόστιμα για τη μη χρήσης μάσκας και την τήρηση αποστάσεων σε δημόσιους και εξωτερικούς χώρους είναι 300 ευρώ στον έκαστο παραβάτη.

Ωστόσο οι παραβάτες αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις έπειτα από μήνυση που θα εμπεριέχει στοιχεία (φωτογραφίες, κ.α.) ότι όντως δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις.

Οι Ποινικές Κυρώσεις σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Αρείου Πάγου που είναι σε ισχύ εδώ και καιρό:

285 ΠΚ:

Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη.

Επίσης αν για παράδειγμα κάποιος ενώ γνωρίζει ότι φέρει τον ιό παραβιάσει τα μέτρα και κολλήσει κάποιος συμπολίτη του ο οποίος καταλήξει τότε το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα με επαπειλούμενη ποινή από 10 έως 15 έτη. Αν οι θάνατοι είναι πολλοί τότε μπορεί να επιβληθεί μέχρι και η ποινή των ισοβίων.

Η παραβίαση επομένως της καραντίνας δε συνιστά απλώς μία αμελή για τον συνάνθρωπο πράξη αλλά αποτελεί μία ποινικά κολάσιμη πράξη μπορεί να καταλήξει μέχρι και στην ποινή των ισοβίων.

183 ΠΚ:

«Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή».

Δηλαδή αν αρχίσει να κάνει δημόσιες αναρτήσεις στις οποίες καλεί τους πολίτες να μη φορούν τη μάσκα τότε τελεί ποινικό αδίκημα του άρθρου 183 ΠΚ, συνιστά αυτόφωρο και μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως ένα έτος.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA