Αλαλούμ με το εμβόλιο «AstraZeneca» - Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αλαλούμ με το εμβόλιο «AstraZeneca» - Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση

Μόνο με αλαλούμ μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που συστήνει πλέον το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε ηλικίες 60 ετών και άνω, την ώρα που 470.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεώτερων ηλικιών...

Σημειώνεται ότι με νέα απόφαση η Επιτροπή αλλάζει και πάλι τις ομάδες πληθυσμού που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο εμβόλιο, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό τους.

Συγκεκριμένα:

- Όσοι έχουν κάνει ήδη πρώτη δόση με Astrazeneca θα κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, αλλά

- Όσοι εμφάνισαν μετά την πρώτη δόση σοβαρές παρενέργειες εξαιρούνται από την πρώτη σύσταση και θα μπορούν να ζητήσουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο (Pfizer/BioNTech, Moderna ή το μονοδοσικό Johnson&Johnson).

- Όσοι επίσης έχουν ήδη κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης με Astrazeneca μπορούν πλέον να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία.

- Με την νέα ανακοίνωσή της, η Επιτροπή:

- «Συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν»

- «Όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την χορήγηση δεύτερης δόσης Astrazeneca εξαιρούνται:

- Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

- Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

- Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA