Χαλκίδα: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε παιδίατρο που αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σε χωρισμένο πατέρα για την υγεία του παιδιού του (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Χαλκίδα: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε παιδίατρο που αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σε χωρισμένο πατέρα για την υγεία του παιδιού του (ΦΩΤΟ)

Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (που εδρεύει στην Αθήνα) σε γυναίκα παιδίατρο που διατηρεί το ιδιωτικό ιατρείο της στη Χαλκίδα εξαιτίας της άρνησης της να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης (άρ. 15 παρ. 1 ΓΚΠΔ) του πατέρα σε δεδομένα υγείας του ανηλίκου παιδιού του...

Συγκεκριμένα το αίτημα υποβλήθηκε από τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα και βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγο του που διέμενε στη Χαλκίδα με το παιδί τους.

Η γιατρός αρνήθηκε να δώσει τις πληροφορίες στον πατέρα, αναγνωρίζοντας μόνο την μητέρα ως πρόσωπο που είχε το σχετικό δικαίωμα. Ο πατέρας του ανήλικου παιδιού προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και μετά την παρέμβαση της, η παιδίατρος δέχθηκε να χορηγήσει τα αιτούμενα δεδομένα μέσω του δικηγόρου της, ο οποίος εδρεύει επίσης στην Χαλκίδα, στον οποίο και χορήγησε σφραγισμένο φάκελο με τα δεδομένα.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε ότι η παιδίατρος παραβίασε και την προβλεπόμενη από το άρθρο 12 παρ. 1 ΓΚΠΔ υποχρέωση διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης με τον καθορισμό του συγκεκριμένου αποκλειστικού τρόπου πρόσβασης στα δεδομένα, που προϋπόθετε τη μετάβαση του καταγγέλλοντος από την Αθήνα στην Χαλκίδα (απόσταση 80 χλμ) και μάλιστα κατά την διάρκεια του lockdown και της επιβολής μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού Αττικής.

Το γεγονός ότι ο καταγγέλλων δεν μετέβη στη Χαλκίδα προς παραλαβή του φακέλου εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως παραίτηση από το δικαίωμα πρόσβασης και η Αρχή απέρριψε τον σχετικό ισχυρισμό.

Το συνολικό πρόστιμο που υποβλήθηκε στην παιδίατρο είναι 5.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA