Από 13 Σεπτεμβρίου εως 31 Μαρτίου: Όλες οι απαγορεύσεις που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους - Υποχρεωτική επίσης η μάσκα παντού και για όλους (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Από 13 Σεπτεμβρίου εως 31 Μαρτίου: Όλες οι απαγορεύσεις που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους - Υποχρεωτική επίσης η μάσκα παντού και για όλους (ΒΙΝΤΕΟ)

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου εως 31 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την Τρίτη (24-08-2021)...

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα ισχύουν τα εξής:

Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης):

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές:

Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Ταξίδια με πλοία, λεωφορεία ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα:

Για τους ανεμβολίαστους ενήλικες και για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών προβλέπεται η υποχρέωση διεξαγωγής ενός rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Για τους ανήλικους 5-11 ετών, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζονται ακόμα, προβλέπεται η υποχρέωση διεξαγωγής self test που θα χορηγείται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Τo rapid test για τους ανεμβολίαστους ανήλικους και τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος 10 ευρώ.

Το αρνητικό τεστ θα αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Τι θα ισχύει για εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, μαθητές και φοιτητές:

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, θεσπίζεται και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, επίσης με δαπάνη των ιδίων.

Σημειώνεται ότι τα τεστ θα διενεργούνται υποχρεωτικά σε ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς στις δημόσιες δομές θα έχουν δικαίωμα για τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων:

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων:

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι εν λόγω επιχειρήσεις-χώροι θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Κλειστά γυμναστήρια:

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Ελεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας:

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση μάσκας:

Υποχρεωτική για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε.

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA