Άρθρο του Παναγιώτη Στάθη: «Στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς αγαπητοί Εισαγγελείς και θα κρίνετε αλλά και θα κρίνεστε...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Άρθρο του Παναγιώτη Στάθη: «Στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς αγαπητοί Εισαγγελείς και θα κρίνετε αλλά και θα κρίνεστε...»

Διαβάστε το άρθρο που ανήρτησε ο γνωστός δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος ασχολείται χρόνια και με το δικαστικό ρεπορτάζ:

«Περίπου ως θιγόμενη εμφανίστηκε πρόσφατα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος από δημοσιεύματα για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη με αφορμή την απόλυση εισαγγελέα που καθυστερούσε ή έχασε αμέτρητες δικογραφίες.

Μιλάει- δικαίως- για ανάγκη να μην υπάρχουν γενικεύσεις αλλά ξεχνά πως οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη είναι πρόβλημα που το διαπιστώνει κανείς αβίαστα στην καθημερινότητα των δικαστηρίων.

Η αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη , μια διαδικασία που επί ημερών Γεωργίου-Πλιώτα στον Άρειο Πάγο ξεκόλλησε μετά από σειρά ετών, είναι πρόβλημα δημοκρατίας και όχι της δικαιοσύνης. Προφανώς τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη δεν φταίνε μόνον οι δικαστές και εισαγγελείς , αλλά κυρίως η πολιτική βούληση και η νομοθέτηση.

Αλλά προφανώς δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι δικαστές που τόσα χρόνια δεν φρόντιζαν την αυτοκάθαρση του οίκου τους. Κυρίως γιατί σε πολλές διαχρονικές στιγμές, επέλεξαν την συντεχνιακή λογική και όχι τις τομές και τις λύσεις.

Στα χρόνια που κινούμαι στα δικαστήρια της χώρας, έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον αδιάκοπο, αγωνιώδη, ενσυνείδητο και άνισο (σε σχέση με τις αντιξοότητες) αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας, να ανταποκριθούν σε αυτό που επιτάσσει ο ρόλος τους: Να αποδώσουν Δικαιοσύνη στον αδύναμο, να είναι ασφαλές καταφύγιο δικαίου.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα που στρεβλώνουν το έργο τους, που μαυρίζουν τον αγώνα τους. Αυτά τα παραδείγματα, γιατί όλοι σε αυτή τη χώρα ζούμε, δεν είναι λίγα. Και οφείλουν οι ίδιοι οι εισαγγελείς και δικαστές να τα εξοβελίζουν.

Γι’ αυτό και μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία χαρακτήρισε μεμονωμένο γεγονός που αποτελεί εξαίρεση, την οριστική απόλυση που έγινε από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, Εισαγγελέως Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες εκ των οποίων τις 950 τις είχε διασπείρει σε δύο φιλικά της σπίτια (και κατασχέθηκαν), ενώ 153 αγνοούνται ακόμα.

Η έκπληξη αφορά το σκέλος της ανακοίνωσης που αναφέρει πως για «την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών» είναι η ίδια η Δικαιοσύνη και «όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, "αγκομαχούν» να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών".

Προφανώς ουδείς θέλει να υποκαταστήσει τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης. Αλλά υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, κυρίως απλός λαός, που αγκομαχά πραγματικά για να ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία ώστε να επιλυθεί η υπόθεσή του. Αυτός ο κόσμος και κρίνει και αξιολογεί. Αυστηρά, γιατί έχει σωρεύσει χρόνια καθυστερήσεων και καθυστερήσεων και καθυστερήσεων. Και ζητεί να λυθεί το πρόβλημα.

Αυτός ο κόσμος αγαπητοί και αξιότιμοι κύριοι Εισαγγελείς και κρίνει και πολλές φορές κατακρίνει. Άρα το πρόβλημα δεν είναι τι λένε, σωστά ή λάθος, οι δημοσιογράφοι, άλλωστε δεν έχει και πολύ σημασία.

Σημασία έχει τι λέει ο λαός και η δική του ετυμηγορία».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA