Διακοπή με το «καλημέρα» στο Ειδικό Δικαστήριο: Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατήγγειλαν ότι δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Έδρας (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Διακοπή με το «καλημέρα» στο Ειδικό Δικαστήριο: Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη κατήγγειλαν ότι δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Έδρας (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο την Δευτέρα (19-09-2022) με κατηγορούμενους τον πρώη Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Εισαγγελέα Εφετών, τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τα κακουργήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, τα οποία σημειώνεται ότι ουδεμία σχέση έχουν με το σκάνδαλο Novartis αλλά για άλλες δικαστικές υποθέσεις...

Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις στο έργο τριών εισαγγελικών λειτουργών, κατά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχα, η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε σε δίκη για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας.


Καταγγελίες και διακοπή με το «καλημέρα» της έναρξης του Ειδικού Δικαστηρίου επιφύλαξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Τουλουπάκη αλλά και από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου, επειδή όπως είπε «παραβιάστηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κλήρωσης» που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο. Οπως ανέφερε ο δικηγόρος Μαντζουράνης, Δικαστής που συμμετείχε στην κλήρωση φέρεται να είχε αναρρωτική άδεια, κάτι που εγείρει ζητήματα νομιμότητας ως προς τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να το αγνοούσε αυτό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί τις αναρρωτικές άδειες τις χορηγεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν θα έβαζε δικαστή στην κληρωτίδα που ήταν σε αναρρωτική άδεια», τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Όπως είπε ο δικηγόρος Μαντζουράνης πρόκειται για «παρανομία» για το λόγο αυτό «υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα σχετικά με την αναρρωτική άδεια του δικαστή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κλήρωσης ώστε να μη θέσουμε το αίτημα της νόμιμης σύνθεσης του Δικαστηρίου».

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Δικαστηρίου επικαλέστηκε έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι συνολικές ημέρες αναρρωτικής άδειας του δικαστή την τελευταία πενταετία, οι οποίες ανέρχονται σε έξι μήνες. Ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος της Βουλής, Τασούλας είχε τονίσει πως πράγματι εκείνη τη μέρα ο συγκεκριμένος δικαστής είχε άδεια.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαντζουράνης υποστήριξε πως από τα «πρακτικά της Βουλής δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο κ. Τασούλας ενημέρωσε για την ασθένεια του δικαστή» και υπέβαλλε αίτημα προς το Δικαστήριο να λάβει φωτοτυπία του έγγραφου σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες του δικαστή, καθώς επίσης και «συμπληρωματικό αίτημα εάν το κρίσιμο διάστημα του Ιουλίου του 2022 είχε αναρρωτική άδεια».

«Είναι βέβαιο ότι θα υποβάλλουμε κάποια ένσταση» σημείωσε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια και ο συνήγορος υπεράσπισης της Εισαγγελέως Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης ο οποίος τόνισε «ότι θα πρέπει να δούμε εάν κατά τον κρίσιμο χρόνο της αποστολής εγγράφου με τα ονόματα των αρεοπαγιτών στη Βουλή, ο συγκεκριμένος Δικαστής βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Παπαγγελόπουλος: «Αμφισβητώ ευθέως την κλήρωση»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος ο οποίος αφού τόνισε ότι:

«Αμφισβητώ ευθέως την κλήρωση δεν στρέφομαι κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, όμως με τις συνθήκες αυτές αμφισβητώ τη κλήρωση».

Το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης της πλευράς Τουλουπάκη.

Παράσταση πολιτικής αγωγής από Τσατάνη

Σημειώνεται πως λίγο πριν ο δικηγόρος Θέμης Σοφός εκπροσωπώντας την Eισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο γνωστός δικηγόρος Ιπποκράτη Μυλωνάς, ο οποίος υποστήριξε πως το θέμα αυτό έχει κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο.

«Ο Θέμης Σοφός αντιδικονομικά δήλωσε προς εμάς ότι έχει δώσει στη γραμματέα κάποια δήλωση. Από που και ως που» σημείωσε ο Ιπποκράτης Μυλωνάς και τόνισε πως «έχει κρίνει για αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο».

«Το βούλευμα δέχεται τις αντιρρήσεις και απορρίπτει την δήλωση παράστασης κατηγορίας. Εκτός και αν ο κ. Σοφός έχει νεότερα στοιχεία» σημείωσε ο Ιπποκράτης Μυλωνάς.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA