Νέα Υόρκη: Ολόκληρες οι ομιλίες στον ΟΗΕ - Ερντογάν: «Η Ελλάδα πνίγει μέχρι και παιδιά στο Αιγαίο...» - Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την χώρα μου, δεν είμαστε εχθροί με την Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος μας αν το επιλέξει...» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Νέα Υόρκη: Ολόκληρες οι ομιλίες στον ΟΗΕ - Ερντογάν: «Η Ελλάδα πνίγει μέχρι και παιδιά στο Αιγαίο...» - Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την χώρα μου, δεν είμαστε εχθροί με την Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος μας αν το επιλέξει...» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, κρατώντας και φωτογραφίες νεκρών παιδιών στο χέρι, ότι πνίγει μέχρι και παιδιά στο Αιγαίο και κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «stop» στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα.

Ακολούθησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, κατά την ομιλία του απάντησε, μεταξύ άλλων, στον Τούρκο Πρόεδρο:

«Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο.

Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αν θέλει ο Ερντογάν να μιλήσει για κόκκινες γραμμές λέω το εξής: Το να αμφισβητείται η εθνική ανεξαρτησία στα ελληνικά νησιά είναι απαράδεκτο. Παραβιάζει κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός δεν θα συμβιβαστώ. Δεν θα κάνει κανείς bulling στην Ελλάδα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας».

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA