Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Χιλιάδες κόσμου στις μεγαλειώδεις πορείες μνήμης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Χιλιάδες κόσμου στις μεγαλειώδεις πορείες μνήμης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Μαζικές διαδηλώσεις για τα γνωστά και άγνωστα θύματα της κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, αλλά και ένα μήνυμα προς την κρατική εξουσία και την κυβέρνηση που κουρελιάζει το κράτος δικαίου, πως η φλόγα της εξέγερσης είναι ζωντανή για να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη...

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων, μαθητές, δάσκαλοι, φοιτητές, διάφορες συλλογικότητες, αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος 14 χρόνια πριν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Δεν ήταν μόνο ακόμα μια μέρα μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο η χθεσινή (θα ήταν σήμερα 29 χρόνων), ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην παρούσα συγκυρία -όπου ένας 16χρονος χαροπαλεύει από αστυνομικά πυρά-, ένα ηχηρό «παρών» από πολλές χιλιάδες διαδηλωτών που κατέκλυσαν το αστυνομοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιώντας μια δυναμική και απολύτως ειρηνική πορεία.

Ηταν μια μαζική διαδήλωση πρώτα από όλα για τον Κώστα Φραγκούλη, τον Νίκο Σαμπάνη, τον Βασίλη Μάγγο, τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Μιχάλη Καλτεζά, τον Ιάκωβο Κουμή, τη Σταματίνα Κανελλοπούλου, αλλά και για όλα τα άγνωστα θύματα της ατιμώρητης κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, ήταν όμως και ένα μήνυμα προς την κρατική εξουσία και την κυβέρνηση που κουρελιάζει το κράτος δικαίου, πως η φλόγα της εξέγερσης είναι ζωντανή για να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη μέχρι να «τελειώνουμε» με κάθε Κορκονέα. Ενα χειρόγραφο σημείωμα χθες το βράδυ σε τοίχο των Εξαρχείων έγραφε: «Οχι άλλα νεκρά παιδιά. Ούτε από σφαίρα. Ούτε από λέβητα. Τα χέρια σας είναι γεμάτα αίμα».

«Το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η του Δεκέμβρη - Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών», έγραφε το πανό στην αρχή της πορείας, με τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη που πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, να βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους που το κρατούσαν. Δίπλα του και πάλι η Μάγδα Φύσσα, κοντά και οι γονείς του Σαμπάνη. «Η μόνη σφαίρα που εξοστρακίστηκε εκείνη τη νύχτα ήταν απ’ το σώμα του Αλέξη στις ψυχές της γενιάς μας», είπε ο Γιάννης Μάγγος, με τον κόσμο να φωνάζει «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη».

«Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, τον πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά» και «Για 20 ευρώ, το αίμα των Ρομά Θεοδωρικάκο θα σε κυνηγά» ήταν, ωστόσο, τα νέα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο χθες το απόγευμα από το οργισμένο πλήθος των αναρχικών που προπορευόταν. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος είχε και φέτος πολυπληθή παρουσία, όμως σε αυτούς προστέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια- όλων των οργανώσεων της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, με τους φοιτητές να δίνουν βροντερό «παρών». Η πιο χαρακτηριστική εικόνα καταγράφηκε και φέτος στο χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα, με δεκάδες ΜΑΤ να περιφρουρούν το ξεριζωμένο δέντρο από το Καρπενήσι και τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα και τώρα προστατεύετε το δέντρο του μαλάκα».

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα από τα Προπύλαια. Ενδεικτικό του μεγέθους της ήταν πως όταν η κορυφή έφτασε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, η ουρά της ήταν ακόμα στη Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρακολουθούσαν από πολύ κοντά, προκαλώντας με την παρουσία τους, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στο προπορευόμενο κομμάτι του αναρχικού χώρου, ενώ ένα ελικόπτερο επιτηρούσε από αέρος. Πάνω από 4.500 αστυνομικοί ήταν από νωρίς επί ποδός για να δικαιολογήσουν για ακόμα μια φορά την πανευρωπαϊκή πρωτιά (μετά την Κύπρο) της Ελλάδας στην υψηλότερη αναλογία αστυνομικών ως προς τον πληθυσμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA