Επένδυση 284 εκατ. ευρώ φέρνει στην Εύβοια ο Όμιλος Ηρακλής | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Επένδυση 284 εκατ. ευρώ φέρνει στην Εύβοια ο Όμιλος Ηρακλής

Επένδυση 284 εκατ. ευρώ προωθεί στο εργοστάσιο τσιμέντου που διατηρεί στο Μηλάκι Αλιβερίου της Εύβοιας, ο Όμιλος Ηρακλής με στόχο την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου θα επιτευχθεί η πλήρης απανθρακοποίηση...

Με τον όμιλο να επενδύει, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 251 εκατ. ευρώ, από τα 284 εκατ. ευρώ, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη του στις Στρατηγικές επενδύσεις, γίνεται σαφής η ψήφος εμπιστοσύνης του Group της HOLCIM στην χώρα μας, καθώς επιλέγει να πραγματοποιήσει μια τόσο μεγάλη αλλά και ουσιαστική επένδυση δημιουργώντας το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου που θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στηρίζοντας ταυτόχρονα και την τοπική οικονομία της Εύβοιας, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ είναι αποφασισμένος να αποτελέσει μέρος της λύσης των σημερινών προκλήσεων με πρωταρχικό στόχο την απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προτεραιότητα εφαρμογής τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το «πράσινο» project «OLYMPUS» ύψους 284 εκατ. ευρώ, του οποίου ο φάκελος έχει υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση στο Enterprise Greece, έως τις 5 Μαρτίου.

Οι νέες υποδομές θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως το Partial Oxyfuel οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών στόχων για καθαρή ενέργεια.

Το έργο αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS») στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 20 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ), υψηλής εξειδίκευσης μετά το πέρας των εργασιών.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί δε ότι το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην κατασκευή και υλοποίηση του project, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περί τις 1.190 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας εκ των οποίων 55 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής, 771 στους σχετικούς κλάδους και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και 364 μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παρόχων κεφαλαίου.

Σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων λόγω του όγκου των εργασιών Η δεύτερη φάση αφορά στην λειτουργία των νέων υποδομών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες θέσεις εργασίας θα αφορούν σε εξειδικευμένες θέσεις ειδικών επιστημόνων και θα είναι κατ΄ελάχιστον 20.

Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «Ηρακλής- Ηolcim» κατατέθηκε στην εταιρεία Enterprise Greece τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο φορέας της επένδυσης αιτείται την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας», με δεδομένα τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής με βάση το ν.4864/ 2021, της ταχείας αδειοδότησης και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA