Εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί - 15 τουλάχιστον οι Έλληνες εγκλωβισμένοι (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί - 15 τουλάχιστον οι Έλληνες εγκλωβισμένοι (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 15 Έλληνες εγκλωβισμένους στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι και οι τραυματίες...

Συγκεκριμένα, 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί προς το πρών στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα το πρωί Δευτέρας (17-04-2023), τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Την ίδια ώρα έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη στο κέντρο του Χαρτούμ εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Παγιδευμένοι είναι από προχθές 15 άνθρωποι δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Μια από τους εγκλωβισμένους, μάλιστα, η Αλεξάνδρα Καλημέρη μίλησε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο, στις 09:30, είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο».

Δείχνοντας παράλληλα και πλάνα από το εσωτερικό της ελληνόρθοδοξης Μητρόπολης στο Χαρτούμ, η ίδια πρόσθεσε: «Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές. Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα, ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί».

ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA