«Περίμενα νίκη αλλά όχι με τέτοια διαφορά, θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση όλων των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και θα εκπλαγούν όσοι...» - Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Περίμενα νίκη αλλά όχι με τέτοια διαφορά, θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση όλων των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και θα εκπλαγούν όσοι...» - Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει ο νέος Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στον Αlpha και στον Αντώνη Σρόιτερ την πρώτη συνέντευξη του το βράδυ της Τετάρτης (24-05-2023) μετά την θριαμβευτική νίκη του στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023...

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς ευχαριστώ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Αντώνης Σρόιτερ: Αν δεν κάνω λάθος, είναι και η τελευταία σας μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σωστό αυτό, κ. Σρόιτερ, διότι από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο οποίος και θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου, και προσδοκώ, ελπίζω, εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Νέα Δημοκρατία και πάλι να κερδίσει τις εκλογές, με μία ισχυρή πλειοψηφία, και ο ελληνικός λαός να κάνει το επόμενο βήμα μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου. Διότι τελικά η επόμενη κάλπη είναι αυτή η οποία θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία.

Όπως έχω πει πολλές φορές, σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επανεπιβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές.

Αντώνης Σρόιτερ: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε από την κάλπη που γέμισε, την κάλπη των πρώτων εκλογών. Πετύχατε μια πολύ μεγάλη νίκη και θέλω ειλικρινά να μου πείτε αν περιμένατε κι εσείς ο ίδιος αυτό το αποτέλεσμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, και το ήξερα όχι διότι έβλεπα τις δημοσκοπήσεις, αλλά διότι αισθανόμουν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο, στο μήνυμα της αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, το ενδιαφέρον το οποίο έδειχναν ουσιαστικά για το ποιος μπορεί να βελτιώσει και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά τους προβλήματα.

Κατά συνέπεια, ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη. Αν με ρωτάτε, με το χέρι στην καρδιά, αν περίμενα αυτήν την έκταση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω ευθαρσώς "όχι".

Κανείς δεν νομίζω ότι μπορούσε να εκτιμήσει, να προβλέψει, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος και ότι θα αύξανε τελικά όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και τον απόλυτο αριθμό των ψήφων της.

Ήταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη. Μία έκπληξη, όμως, που πέραν της αρχικής ικανοποίησης, πρέπει να σας πω ότι με γεμίζει με πολύ περισσότερη ευθύνη για την επόμενη μέρα, καθώς συναισθάνομαι το βάρος της εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν και επιλέγουν αυτή τη φορά θετικά -και όχι καταψηφίζοντας τον αντίπαλό μας- ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Αντώνης Σρόιτερ: Θα πάμε στην επόμενη μέρα. Θα μου επιτρέψετε να σταθούμε λίγο, να κάνουμε μια αποτίμηση αυτού του εκλογικού αποτελέσματος. Να το πω απλά: κερδίσατε εσείς ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο ισχύουν, διότι οι εκλογές από τη φύση τους είναι μία συγκριτική διαδικασία. Τώρα μπορώ να το πω, μιας και έχει περάσει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση: δεν νομίζω ότι υπήρξε Πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση ο οποίος να λοιδορήθηκε, να συκοφαντήθηκε, να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Μου φάνηκε, κ. Σρόιτερ, ότι η πραγματική κοινωνία είναι αλλού από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αντώνης Σρόιτερ: Πάντως, κ. Πρόεδρε, φαντάζομαι συμφωνείτε ότι σε μία δημοκρατία, όσο σημαντική είναι η κυβέρνηση, έχει τη δική της σημασία και είναι σημαντική και η αντιπολίτευση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι η αντιπολίτευση είναι σημαντική και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε. Όπως είχε αποτύχει ως κυβέρνηση απέτυχε και ως αντιπολίτευση.

Απέτυχε διότι δεν συντάχθηκε με πολύ σημαντικές εθνικές επιλογές, είτε μιλάμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής είτε μιλάμε για θέματα άμυνας. Απέτυχε γιατί έβλεπε μία Ελλάδα που υπήρχε μόνο στον δικό τους -αναφέρομαι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- φαντασιακό κόσμο. Μία Ελλάδα «κατάμαυρη», μία Ελλάδα στην οποία όλα καταστρέφονται, όπου η δημοκρατία υπονομεύεται. Απεδείχθη ότι αυτή η Ελλάδα πολύ απλά δεν υπήρχε.

Και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε, σε καμία περίπτωση, στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις, να αντιπαρατεθούμε προγραμματικά έτσι ώστε να μας βοηθήσει και εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό τον ρόλο; Δεν το ξέρω. Γιατί πρέπει να σας πω ότι και από αυτά τα οποία άκουσα από τον κ. Ανδρουλάκη, άκουσα απίστευτες γενικότητες, καμία εξειδίκευση, έναν πολύ επιδερμικό λόγο. 

Όπως έχω πει πολλές φορές, η εντύπωση που εξακολουθεί να μου δίνει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες «δόξες» της δεκαετίας του ’80, του ΠΑΣΟΚ του ’80. Μόνο που είμαστε στο 2023 και νομίζω αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος δεν έχει σημαντική αντανάκλαση στην κοινωνία. 

Να σας πω και κάτι ακόμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να υπάρχει μία ικανοποίηση για το διψήφιο ποσοστό. Ε, δεν το λες και θρίαμβο.

Αυστηρό μήνυμα και προειδοποίηση σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ...

«Θα υπάρχει προσεχτική αξιολόγηση και αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής για όλα τα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου και αν δεν συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες. Γιατί είναι μία συλλογική προσπάθεια. Γιατί καταλαβαίνω απόλυτα ότι είχαμε πολύ καλά ψηφοδέλτια και η κινητοποίηση του σταυρού προσθέτει στο κόμμα, ο υποψήφιος ή η υποψήφια διεκδικεί και την ατομική του, την ατομική της εκλογή. Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν και υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν και υπάρχει και η απογοήτευση της ήττας. Αλλά εδώ είμαστε μαζί, είμαστε μία ομάδα και όλοι πρέπει να συνταχθούμε με αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Να πω και κάτι; Μέχρι και η επικοινωνία με τους πολίτες, και αυτό δεν αφορά μόνο εμένα αλλά αφορά και τους υποψήφιους,, να τους ευχαριστήσουμε, να τους πουμε: "σας ευχαριστούμε για την ψήφο σας, για τη στήριξη, ξανακάνετε τον κόπο να κάνετε πάλι το βήμα αυτό"»

«Άδειασε» τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» επίσης τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τον στόχο των 180 βουλευτών ώστε να μπορέσει η ΝΔ να επιλέξει τα άρθρα που θα τεθούν προς συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας:

«Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία και δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία. Είναι πρακτικά αδύνατον η Νέα Δημοκρατία να πάρει 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή».

Έμφαση σε υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη...

«Έχουμε πολύ πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επόμενη μέρα, πολύ πυκνή. Ένα κομμάτι της δουλειάς είναι η ολοκλήρωση αλλαγών που έγιναν την προηγούμενη τετραετία και ένα δεύτερο είναι η δρομολόγηση πολλών καινούριων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που πραγματικά μπορούν να μας επιτρέψουν να «τρέξουμε» πολύ πιο γρήγορα από την Ευρώπη, ελπίζω αυτή τη φορά σε λίγο καλύτερες συνθήκες, χωρίς τόσες εξωγενείς κρίσεις. Να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, δραστικά».

Τα 5 μηνύματα, ενόψει των Εθνικών Eκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

- Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και η παραμικρή αλαζονεία, αφού η κάλπη είναι πάλι κενή.

- Προανήγγειλε ότι θα αλλάξει πλήρως το κυβερνητικό σχήμα εφόσον τον εμπιστευτούν οι πολίτες. Με άλλα λόγια θα γίνει ένα rotation σε πρόσωπα.

- Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως είπε δεν μαθαίνει από τα λάθη του και στο ΠΑΣΟΚ ότι είχε και έχει ένα επιδερμικό πρόγραμμα.

- Τόνισε ότι δεν πρόκειται για γίνει debate.

- Απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τα «γαλάζια στελέχη» και ότι θα υπάρχει αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησής τους.

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA