Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα στο STAR: «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση, δεν είμαι μηχανή είμαι άνθρωπος αλλά μετά το σοκ δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω απέναντι στο 1,2 εκατ. ανθρώπους που μας ψήφισαν - Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα για την ανατροπή...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
12 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER TRIACON
 

Ολόκληρη η συνέντευξη Τσίπρα στο STAR: «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση, δεν είμαι μηχανή είμαι άνθρωπος αλλά μετά το σοκ δεν είχα δικαίωμα να λιποτακτήσω απέναντι στο 1,2 εκατ. ανθρώπους που μας ψήφισαν - Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα για την ανατροπή...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του STAR με την Μάρα Ζαχαρέα έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσιπρας το βράδυ της Τρίτης (30-05-2023)...

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρώτα απ’ όλα, επειδή είναι η πρώτη μου τηλεοπτική συνέντευξη μετά από ένα οδυνηρό για εμάς αποτέλεσμα, ένα σοκ, θα ήθελα να μκαταου επιτρέψετε στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, να προσπαθήσω να μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια και να μην κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Για εμάς ήταν ένα σοκ. Ένα σοκ το οποίο μας δημιούργησε πολύ μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Δεν το περιμέναμε. Ως εκ τούτου, τούτη την ώρα αυτό που προέχει για εμάς, είναι να ξεπεράσουμε αυτό το σοκ, να συγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Άρα, στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό, στους αντιπάλους μας. Αυτοί πάντοτε τη δουλειά τους έκαναν -οι αντίπαλοί μας-, ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι, αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πολιτική, εγώ τουλάχιστον συμμετέχω στην πολιτική αλλά δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Αυτό που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν είναι και φευγαλέο, ήταν κάτι που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες. Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στο 1.200.000 ανθρώπους που μας ψήφισαν εκείνη την Κυριακή της ήττας, απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας, δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο υπερίσχυσε, είναι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε μια νέα μάχη. Διότι μπροστά μας δεν έχουμε έναν επαναληπτικό αγώνα, το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα βρεθεί στις επόμενες κάλπες.

Θα ήθελα να το παρομοιάσω, αν μου επιτρέπετε, με αθλητικούς όρους. Δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του, να δει τα λάθη του, να δει την περπατησιά του για να έχει στη δεύτερη προσπάθεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να περάσει τον πήχη.

Αυτό κάνουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε και κυρίως με το βλέμμα και την καρδιά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που ήρθε όχι ως πυροτέχνημα το 2012, αλλά για να στηρίξει τους αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη, να επιβάλλει όρους δικαιοσύνης. Και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό. Είναι κρίσιμο διότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί στην κρίσιμη τελική κάλπη, γιατί αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη που θα δώσει η κυβέρνηση, θα έχουμε μια αναντιστοιχία σε ό,τι αφορά και τη δημοκρατική λειτουργία αλλά κυρίως μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, που θα επιβάλλει μια ατζέντα που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Φανταστείτε λοιπόν έναν ανεξέλεγκτο Μητσοτάκη, τι άλλο θα κάνει σε σχέση με τις παρακολουθήσεις; Παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Ή τι άλλο θα κάνει σε σχέση με βλέψεις ή προθέσεις γι’ αναθεώρηση του Συντάγματος ή για επιβολή πολύ σκληρών πολιτικών; Ξέρετε, κυρία Ζαχαρέα, λίγες μέρες πέρασαν μετά τις εκλογές και είδαμε τρία γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ και απαιτούν προγραμματικές απαντήσεις.

Δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε μια ευκαιρία, όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας. Και αυτό αντί να ανοίξει τη συζήτηση, έκανε μονομέτωπο αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχολεί το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Με απασχολεί η Δεξιά πολιτική, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος που είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, μια νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική που, κατά την άποψή μου, είναι πάρα πολύ επιζήμια για την κοινωνία. Και επαναλαμβάνω κάτι που σας είπα πριν: από τα 5 κόμματα της Βουλής, δεδομένου ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μονάχα να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ουσιαστικά αυτές οι δυο προτάσεις ανταγωνίζονται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που όλοι γνωρίζουμε, ακριβώς επειδή δεν είναι αναμέτρηση της απλής αναλογικής, ότι είναι η αναμέτρηση που θα δώσει την αυριανή κυβέρνηση.

Συνεπώς θεωρώ, αν μου επιτρέπετε, αλαζονικό και ολίγον μου δείχνει μια έπαρση αυτό που διαρκώς κάνει τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, να βγαίνει στα μπαλκόνια και να λέει ότι ένα είναι το κόμμα κατέρχεται στις εκλογές διεκδικώντας την διακυβέρνηση του τόπου. Όχι, είναι αλαζονικό αυτό, πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μπορεί να μας νίκησε, -ναι, μας νίκησε, εγώ ήμουν ο πρώτος που τον πήρα τηλέφωνο να τον συγχαρώ για τη νίκη του-, εντούτοις είναι πολύ αλαζονικό και καθόλου δημοκρατικό να θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να μη θέλει να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά, να αρνείται να προσέλθει σε debate ενώ το είχε πει, έστω των πέντε ή και των δύο που είχε υποσχεθεί και να θεωρεί δεδομένο ότι τρέχει σ’ αυτές τις εκλογές μόνος του. Νομίζω ότι όποιος μ’ έναν τέτοιο αλαζονικό τρόπο φέρεται, δεν κάνει το καλύτερο δυνατό.

Βγήκε ο κ. Γεωργιάδης και μίλησε για 180 βουλευτές προκειμένου να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση μόνοι τους. Ποτέ άλλοτε στην τρίτη Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, ένα κόμμα να θέλει να κάνει μόνο του αναθεώρηση. Γιατί άραγε; Ποια ατζέντα κρυφή έχουν; Θέλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού; Τι ακριβώς θέλουν;

Ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια του αποτελέσματος σ’ εμάς. Στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμά μας, στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην, πολλές φορές, εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, στην εικόνα μας και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας σ’ ένα όραμα δικό μας που ήταν και είναι η απλή αναλογική, που όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν, όπως απεδείχθη, ώριμο να αποδεχθεί.

Και ήταν στρατηγικός εγκλωβισμός, διότι την ίδια ώρα που εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών, προγραμματικών συγκλίσεων για να πάει η χώρα μπροστά, δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον. Άρα ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι το οποίο φαινόταν μη ρεαλιστικό.

Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη συζητώντας την παραπληροφόρηση, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν να αυξήσει τις εισφορές. Και δεν πήγε στην κάλπη συζητώντας ότι ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διότι την 1η του Ιούνη τελειώνει...

Εμμένω στην άποψη ότι οι πολίτες δεν είναι να τους χαρίσει κανένας, και αυτή η δήλωση διαστρεβλώθηκε βεβαίως πάρα πολύ. Αλλά εμμένω στην άποψη, δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες, σ’ αυτούς που στέλνουν τα στελέχη μας στο νοσοκομείο ή έχουν εγκληματική δραστηριότητα. Αναφέρθηκα στους πολίτες που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν αντισυστημική δύναμη τη Χρυσή Αυγή. Και νομίζω ότι το ίδιο που είπα εγώ, λίγες μέρες αργότερα το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σκέρτσος.

Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Αλλά το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου είναι ότι και εγώ μαζί δεν κατάφερα να επιβάλλω τη συζήτηση ή να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας, που είναι το με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία, τι θα γίνει με τα μεγάλα ζητήματα, τι θα γίνει και πώς θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα μπροστά, που είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το RRF. Που είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή. Αλλά παρ` όλα αυτά, νιώθω ότι τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή. Όταν ένα κόμμα το οποίο ήταν κόμμα του 4% έκανε μια πολύ μεγάλη διαδρομή στο 30%, 35% έχει φτάσει -τώρα είναι χαμηλό το ποσοστό του, 20%-, εντούτοις φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει και πιο δύσκολα. Και στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Γιατί προδικάζετε ότι δεν θα ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός; Εγώ θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός.

Αφήστε λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Και επαναλαμβάνω: όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία, ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μη βουτήξει στη θάλασσα. Εγώ θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί το αποτέλεσμα. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη μέρα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι αν θα συνεχιστούν πολιτικές που θα διευρύνουν τις ανισότητες, την αδικία. Η χώρα θα περάσει δύσκολες μέρες, είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε δυσκολίες στο επόμενο διάστημα... Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κρίνουν ποιος θα μας κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να γνωρίζουν, διότι όταν θα απομακρυνθούν απ’ αυτό το ταμείο, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Αυτό είναι το κρίσιμο ταμείο, η εκλογή της 25ης Ιουνίου».

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA