«Το Πρωινό»: Ολόκληρη η χαλαρή η συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Λιάγκα - «Μου επιτρέπεις στον ενικό; Καλά κάνεις και το λες διότι δεν είμαι Πρωθυπουργός, είμαι υποψήφιος Πρωθυπουργός...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Το Πρωινό»: Ολόκληρη η χαλαρή η συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Λιάγκα - «Μου επιτρέπεις στον ενικό; Καλά κάνεις και το λες διότι δεν είμαι Πρωθυπουργός, είμαι υποψήφιος Πρωθυπουργός...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ζωντανά το πρωί της Πέμπτης (01-06-2023) στη εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό» και στον παρουσιαστή Γιώργο Λιάγκα...

Ο έμπειρος παρουσιαστής και δημοσιογράφος στον πρόλογο του είπε:

«Θα τον αντιμετωπίσω σαν έναν κανονικό καλεσμένο, θα κάνει είσοδο κανονικά, θα κάτσει και θα τον ρωτήσω ό,τι θα ρώταγα κάποιον βάσει της ιδιότητάς του. Μαζί μας λοιπόν, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νικητής των πρώτων εκλογών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλώς ήρθατε...».

Και ακολούθησε ο διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρετε, χαίρετε, ευχαριστώ για την ωραία υποδοχή.

Γιώργος Λιάγκας: Ευχαριστούμε πάρα-πάρα πολύ. Να σας πω κάτι, ήθελα να σας βάλω Σαββόπουλο, αλλά λέω τώρα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γιατί όχι; Η αλήθεια είναι ότι καταλήγουμε να έχουμε συνέχεια τις ίδιες μουσικές εισαγωγές, οπότε την άλλη φορά θα βάλεις κάτι διαφορετικό.

Γιώργος Λιάγκας: Την άλλη φορά θα βάλω Σαββόπουλο. Και να πω και κάτι άλλο; Έχω κι ένα παράπονο, είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε συνέντευξη και δεν μου έχετε έρθει ποτέ ως Πρωθυπουργός.

Η άλλη φορά ήταν πριν βγείτε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχατε έρθει και πήγατε πάρα πολύ καλά. Τώρα ελπίζω να σας φέρω γούρι και να ξαναβγείτε Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου επιτρέπεις τον ενικό, έτσι;

Γιώργος Λιάγκας: Εννοείται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά κάνεις και το λες, διότι ακόμα -από κεκτημένη ταχύτητα- σε περιοδείες μού φωνάζουν «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός». Τους λέω, λοιπόν, ότι δεν είμαι Πρωθυπουργός, είμαι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, τέως Πρωθυπουργός, υποψήφιος Πρωθυπουργός. Και αν θέλετε να ξαναείμαι Πρωθυπουργός να φροντίσετε όλες και όλοι να πάτε να ξαναψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αντί να πάτε στην παραλία ή να θεωρήσετε ότι το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί.

Γιώργος Λιάγκας: Το άγχος τώρα είναι μεγαλύτερο για τις δεύτερες εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και σίγουρα μία πολύ βαριά αίσθηση ευθύνης. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και στις επόμενες εκλογές. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα αυτό ήταν για εμένα μία προσωπική επιβράβευση, αλλά ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο βάρος στους ώμους μου. Γιατί είναι μεγάλη ευθύνη όταν σε ψηφίζουν, ουσιαστικά, περισσότεροι από ό,τι σε ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές.

Γιώργος Λιάγκας: Επειδή άκουσα να λέτε πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «ψωνιστούν» κάποια στελέχη και να μη βγουν έξω -όπως βγήκαν όταν διεκδικούσαν οι ίδιοι σταυρό- να πείσουν τον κόσμο για το ότι πρέπει να βγει πάλι και να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Αν κάποιος, ας πούμε, «δικαιούται» -σε εισαγωγικά το βάζω- να καβαλήσει το καλάμι περισσότερο, είστε εσείς. Γιατί πραγματικά πετύχατε μία νίκη πάρα-πάρα πολύ μεγάλη. Δεν ξέρω αν κι εσείς ο ίδιος το έχετε αντιληφθεί πραγματικά.

Οπότε εσείς -αφήστε τώρα τους άλλους, τα στελέχη σας- εσείς πώς προσπαθείτε να το καταλαγιάσετε όλο αυτό το υπερεγώ, που πολύ φυσιολογικά ένας άνθρωπος που πετυχαίνει μια τέτοια μεγάλη νίκη μπορεί… Εμείς εδώ μια μέρα κάνουμε νούμερα τηλεθέασης και την επόμενη μέρα πετάμε, ας πούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κράτησα για τον εαυτό μου και για την οικογένειά μου τη μεγάλη ικανοποίηση μιας μεγάλης νίκης, αλλά από εκεί και πέρα, όπως σου είπα, αμέσως το μυαλό πηγαίνει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ξέρω πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να εφησυχάσει κανείς, να θεωρήσει το αποτέλεσμα δεδομένο, με ποδοσφαιρικούς όρους να πιστέψει κανείς ότι η επόμενη εκλογή είναι ο αγώνας ρεβάνς και το σκορ του πρώτου αγώνα μετράει. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει. Ξεκινάμε από την αρχή, οι κάλπες είναι άδειες. Οπότε -το λέω σε όλους τους τόνους- τίποτα δεν έχει κριθεί.

Κι επειδή πιστεύω ότι έχω οικοδομήσει με πολλή προσπάθεια μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, και με αυτούς οι οποίοι μπορεί να διαφωνούν μαζί μου και να μην με ψηφίζουν, δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου ούτε να χαλαρώσει, ούτε «να καβαλήσει το καλάμι».

Γιώργος Λιάγκας: Έχετε ποτέ αισθανθεί ότι έχετε λίγο ξεφύγει, να «καβαλήσετε καλάμι» σε κάποια επιτυχία, ας πούμε, της καριέρας σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχα και επιτυχίες, είχα και αποτυχίες. Σίγουρα…

Γιώργος Λιάγκας: Συνήθως «καβαλάμε» στην επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή όμως γνωρίζει κανείς πολύ καλά ότι μέσα στην πολιτική υπάρχουν και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες και ότι τα πράγματα μπορούν εύκολα να γυρίσουν από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι το απρόοπτο πάντα καραδοκεί, δεν θεωρώ τίποτα και δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο.

Είναι διαφορετική η ικανοποίηση την οποία αισθάνομαι ειδικά μετά από έναν καλό προεκλογικό αγώνα. Και πιστεύω ότι πράγματι σε αυτές τις εκλογές ήμασταν και είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μιλάμε για το μέλλον, για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, αντί να αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και σε κόντρες οι οποίες τελικά δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν πολύ τους πολίτες. Οπότε, υπήρχε μια ικανοποίηση και από την αναγνώριση της δουλειάς που κάναμε. Αλλά, όπως σου είπα, όταν βάζεις τον πήχη ψηλά, πρέπει να πηδήξεις πιο ψηλά για να τον περάσεις.

Γιώργος Λιάγκας: Πρόεδρε, ειλικρινά, επειδή δεν έχω ακούσει να το λέτε, εσείς στις πρώτες εκλογές τι ποσοστό πραγματικά περιμένατε; Δηλαδή σαν Κυριάκος Μητσοτάκης, τι διαφορά περιμένατε -πραγματικά, θέλω να ακούσω ένα νούμερο από εσάς- να έχετε από τον Τσίπρα; Ξέρατε ότι θα είστε πρώτος. Πόσο πρώτος πιστεύατε ότι θα είστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποφεύγω πάντα να κάνω προβλέψεις εκλογικού αποτελέσματος και σίγουρα με ενδιέφερε πάντα να κοιτάω τα του οίκου μου. Εγώ πίστευα μέσα μου ότι μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, είχα πει σε κάποιους φίλους μου ότι η πραγματική μου επιτυχία θα ήταν αν μπορέσω να αυξήσω τα ποσοστά μου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή να με εμπιστευτούν και άνθρωποι που δεν με ψήφισαν το 2019.

Είδαν το έργο μου, το έργο μας μάλλον, γιατί είναι μία ομαδική δουλειά, και επέλεξαν να μας ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Και αυτό έγινε κατά κόρον. Πολλοί μας ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές. Επομένως αυτός ήταν ο κρυφός μου στόχος, δεν θα τον έλεγα ποτέ δημόσια. Πράγματι ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και ξεπεράσαμε και τον αριθμό των ψήφων που πήραμε το 2019. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για ένα κόμμα εξουσίας το οποίο διαχειρίζεται…

Γιώργος Λιάγκας: Ναι και 20 μονάδες διαφορά, όμως. Δηλαδή το περιμένατε; Τις 20 μονάδες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.

Γιώργος Λιάγκας: Γύρω στις 10 περιμένατε εσείς;  Πόσο περιμένατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά αλλά, πάλι, δεν κοίταζα και πάρα πολύ τι κάνει η αντιπολίτευση. Ήξερα πού πρέπει να φτάσουμε εμείς. Γνώριζα, βέβαια, ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Γιώργος Λιάγκας: Ναι, ξέρετε όμως τώρα τι πρόβλημα υπάρχει ενόψει των δεύτερων εκλογών; Ότι έχει μπει ο πήχης ο δικός σας τόσο ψηλά, που έτσι και η διαφορά δεν είναι 20 μονάδες και είναι 18, που θα είναι μια χαοτική διαφορά, κινδυνεύετε να φανείτε ο αποτυχημένος εσείς και ο ενισχυμένος ο Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Πάλι ο πήχης για εμένα στη δεύτερη κάλπη -επειδή αλλάζει το εκλογικό σύστημα- είναι να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα την επιθυμία μου να σχηματίσω μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εξήγησα και εξηγώ στον ελληνικό λαό γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχω μιλήσει. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε σήμερα μία κυβέρνηση ασταθή με πλειοψηφία ενός ή δύο ή τριών βουλευτών.

Και, βέβαια, έχω ήδη αποδείξει ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει και στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Είναι αρκετοί οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, ξανά υποψήφιοι, οι οποίοι εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην κρίση του ελληνικού λαού. Είναι πρόσωπα τα οποία εγώ έφερα στη Νέα Δημοκρατία και τα οποία τώρα αποτελούν μέρος αυτής της -θα έλεγα- νέας Νέας Δημοκρατίας, την οποία με πολύ συστηματική δουλειά οικοδομώ εδώ και επτά χρόνια.

Γιώργος Λιάγκας: Με πάτε μπροστά και καλά κάνετε. Λοιπόν, το Υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο, το έχετε ήδη στο μυαλό σας; Είπατε ότι παρακολουθείτε τους βουλευτές σας, κατά πόσον είναι ενεργοί και πηγαίνουν και μιλάνε στον κόσμο και τα λοιπά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο, το έχετε στο μυαλό σας; Και τι ρόλο παίζει η σταυροδοσία; Η θητεία κάποιου, η επιτυχία ή η αποτυχία; Δηλαδή, με βάση ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε τους επόμενους Υπουργούς σας; Αν όλα πάνε καλά και ξαναείστε κυβέρνηση αυτοδύναμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες.

Γιώργος Λιάγκας: Θα έχει περισσότερες γυναίκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Γιώργος Λιάγκας: Ένα είναι αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι για το οποίο έχω δεσμευτεί. Θα υπάρξει σίγουρα μια πολύ μεγάλη εναλλαγή. Θα είναι ένα διαφορετικό Υπουργικό Συμβούλιο από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Και αυτό -πάλι το λέω, το τονίζω- υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Το λέω πάντα γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο σε μια εκλογή. Και για μένα το βασικότερο κριτήριο, Γιώργο, είναι να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Δεν νομίζω ότι πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι το αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε θα έλεγα ότι μετράει τόσο πολύ και στο δικό μου το μυαλό η σταυροδοσία. Σίγουρα είναι μια αναγνώριση το να έχει κάποιος πάρει πολλούς σταυρούς ατομικά. Μόνο που σε αυτή την κάλπη δεν υπάρχουν σταυροί. Να το τονίσουμε.

Γιώργος Λιάγκας: Ναι, με βάση τις πρώτες εκλογές, που αυτό κρατάτε στη λίστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κάλπες αυτές είναι με λίστα. Με καινούργια ψηφοδέλτια τα οποία θα ακολουθούν τη σειρά εκλογής των προηγούμενων εκλογών.

Γιώργος Λιάγκας: Θα κρατήσετε κάποιους Υπουργούς σε κάποια Υπουργεία που είχαν πριν τις εκλογές ή όχι; Θα τους αλλάξετε όλους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόθεσή μου είναι να υπάρχει πολύ σημαντικό -να χρησιμοποιήσω μπασκετικό όρο- «rotation».

Γιώργος Λιάγκας: Rotation.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Γιώργος Λιάγκας: Πόσο τοις εκατό θα αλλάξετε το Υπουργικό Συμβούλιο; Δηλαδή, να περιμένουμε ένα 30, 40, 50%;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω αυτό ακόμα και δεν το σκέφτομαι και πολύ συστηματικά. Οπωσδήποτε πρέπει πάντα να προετοιμάζεται κανείς για αυτό το ενδεχόμενο. Διότι ξέρεις πολύ καλά ότι κερδίζεις τις εκλογές τη μια μέρα, την επόμενη -εφόσον τα πράγματα πάνε καλά- ορκίζεσαι Πρωθυπουργός και την μεθεπόμενη πρέπει να ορκιστεί το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αλλά αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι προσηλωμένο στην προεκλογική εκστρατεία. Και, κυρίως, στο να μεταφέρω με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα την επόμενη μέρα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΛΙΑΓΚΑ:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA