Για την φονική πυρκαγιά του 2021 στη Βαρυμπόμπη: Αφού φυλάκισαν 46χρονο αθώο, τώρα θα κάτσουν στο σκαμνί πυροσβέστες, ο Δήμαρχος Ωρωπού και υπάλληλοι του ΑΔΜΗΕ (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Για την φονική πυρκαγιά του 2021 στη Βαρυμπόμπη: Αφού φυλάκισαν 46χρονο αθώο, τώρα θα κάτσουν στο σκαμνί πυροσβέστες, ο Δήμαρχος Ωρωπού και υπάλληλοι του ΑΔΜΗΕ (ΦΩΤΟ)

Ποινικές διώξεις σε βάρος σειράς κρατικών υπαλλήλων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις φονικές πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης το καλοκαίρι του 2021, όπως αποκαλύπτει σήμερα (03-10-2023) το Documento - Πρόκειται για αξιωματικούς της πυροσβεστικής, υπαλλήλους του ΑΔΜΗΕ και του Δασαρχείου της Πάρνηθας αλλά και για τον Δήμαρχο Ωρωπού, στους οποίους οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις για μια σειρά από αδικήματα μετά το πέρας της προανακριτικής διαδικασίας...

Η άσκηση ποινικών διώξεων κατά κρατικών υπαλλήλων όχι μόνο καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς της περιόδου εκείνης περί δήθεν εμπρηστικού σχεδίου, αλλά καταδεικνύει και τις εγκληματικές ευθύνες των αρμόδιων, που αποδείχτηκαν ακόμη μια φορά ανίκανοι να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών και σε αυτή την περίπτωση και ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο συνελήφθη με εντελώς σαθρά στοιχεία ένας εθελοντής, ο οποίος παρέμεινε αδίκως στη φυλακή για 11 μήνες μέχρι να απαλλαγεί πανηγυρικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Ολα λάθος 

Οι ποινικές διώξεις αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα: εμπρησμός δάσους από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια, υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Κατά την έρευνά τους οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν πλημμέλειες των αξιωματικών της πυροσβεστικής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οπως για παράδειγμα έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλλειψη σχεδιασμού και επαρκούς εναέριας επιτήρησης αλλά και καθυστερημένη κινητοποίηση των εναέριων μέσων. Επίσης, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: την «πλημμελή εποπτεία μετά από μερικό έλεγχο της πυρκαγιάς». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξέσπασε στις 3 Αυγούστου 2021, στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά δύο μέρες μετά υπήρξε αναζωπύρωση με καταστροφικές συνέπειες.

Από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ

Για τους υπαλλήλους του Δασαρχείου της Πάρνηθας και τον δήμαρχο Ωρωπού οι διώξεις αφορούν πλημμέλειες σχετικά με καθαρισμό του δάσους, των αγροτικών οδών, των αντιπυρικών ζωνών κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του ΑΔΜΗΕ, οι διώξεις αφορούν την έλλειψη συντήρησης του δικτύου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά από πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό άλλωστε διαπίστωνε η έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του αρχηγείου της πυροσβεστικής που είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 14 Ιανουαρίου 2022 στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Θεοδόσης Κακούρης: «Με έβαλαν φυλακή 11 μήνες για έναν εμπρησμό που δεν είχα κάνει ποτέ...» Η άσκηση ποινικών διώξεων σε μια σειρά από κρατικούς παράγοντες δικαιώνει και τον 46χρονο εθελοντή δασοπυροσβέστη Θεοδόση Κακούρη, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 στο Κρυονέρι και παρέμεινε 11 μήνες στη φυλακή κατηγορούμενος άδικα για εμπρησμό. Αθωώθηκε πανηγυρικά ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Αθηνών.

«Νιώθω δικαίωση γιατί αθωώθηκα. Με κατηγόρησαν βασιζόμενοι σε εικασίες και υποθέσεις δίχως κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο» τονίζει στο Documento ο Θεoδ. Κακούρης.

Ο εθελοντής δασοπυροσβέστης περιγράφει επίσης πόσο του έχει κοστίσει αυτή η περιπέτεια σε προσωπικό επίπεδο.

«Με πήραν πίσω στη δουλειά ύστερα από 13 μήνες, διότι περίμεναν να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση που με δικαίωνε. Επί σχεδόν δύο χρόνια δεν έπαιρνα ούτε μισθό ούτε ένσημα. Αναγκάστηκα να δουλέψω μεροκάματα για να μπορέσω να επιβιώσω, αλλά η Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν δικαιούμαι αποζημίωση», υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

«Ήμουν το κατάλληλο εξιλαστήριο θύμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με το σκεπτικό ότι εμείς όχι μόνο δεν είχαμε τόσους νεκρούς όπως στο Μάτι, αλλά πιάσαμε και τον ένοχο...»

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA