
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη βασική ερώτηση στη δημοσκόπηση για την κυβέρνηση εάν τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 63% των πολιτών λέει ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 30% στη σωστή.
Ως το πώς ιεραρχούν οι πολίτες τα προβλήματα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ιδιαίτερα ψηλά παραμένει το πρόβλημα της ακρίβειας , όπως η οικονομία και θεσμοί (δικαιοσύνη, αστυνομία, κ.λ.π.).
Αρνητική αξιολόγηση για κυβέρνηση, πρωθυπουργό αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση...
Όλα αυτά αποτυπώνονται σε μια αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης, με τις αρνητικές γνώμες να παραμένουν υψηλά, στο 69% και τις θετικές να παραμένουν στο 25% .
Αντίστοιχα, υψηλές παραμένουν και αρνητικές γνώμες για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι στο 67%, και στο 28% οι θετικές γνώμες.
Ο «Κανένας» παραμένει ο πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία...
Στην ερώτηση για τον ποιαν/οιον θεωρούντο καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση απαντούν ότι θεωρούν τον «Κανέναν», επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει εξαιρετικά δύσπιστη και κριτική απέναντι στις επιλογές που της προσφέρει σήμερα το πολιτικό σύστημα.
Η κοινωνία έχει σχηματίσει γνώμη για την "δικαιοσύνη" και τα Τέμπη...
Σε σχέση με την "δικαιοσύνη" και την υπόθεση των Τεμπών, έχει πολύ ενδιαφέρον η διαπίστωση της δημοσκόπησης ότι το 70%, έχει διαμορφώσει ήδη γνώμη και αυτό τεκμηριώνει και γιατί αποτελεί ακόμη βασικό πυρήνα της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας.
Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών
Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών η δημοσκόπηση ξεκινάει μετρώντας την απήχηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Οι αρνητικές γνώμες παραμένουν υψηλές (57% με τις θετικες να είναι στο 26%) δείχνοντας και τα όρια της επιλογής μιας αμιγώς «κομματικής» υποψηφιότητας.
Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, η κατάταξη είναι σχετικά παρόμοια με αυτή της περασμένης έρευνας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένει η πιο δημοφιλής προσωπικότητα, αλλά με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, ακολουθεί δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τρίτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τέταρτος ο Σωκράτης Φάμελλος, ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και λοιποί.
Πρόθεση Ψήφου - Αν είχαμε Εθνικές Εκλογές την επόμενη Κυριακή τα ποσοστά των κομμάτων θα ήταν τα εξής σύμφωνα με την δημοσκόπηση:
- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 22,6%
- ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10,6%
- ΠΑΣΟΚ 10,5%
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6,5%
- ΚΚΕ 6,5%
- ΣΥΡΙΖΑ 4,6%
- ΝΙΚΗ 2,3%
- ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2,2%
- ΜέΡΑ25 1,9%
- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,8%
- ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 1,4%
- ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 0,4%
- ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,5%
- ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 11,7%
- ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ 6,9%
- ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 6,6%
ΕΙΚΟΝΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: