
Η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στην εξευτελιστική 89η θέση, στην τελευταία θέση - ουραγός, δηλαδή, ολόκληρης της Ευρώπης και των βαλκανίων και στις τελευταίες θέσεις του πλανήτη.
Η Ελλάδα δηλαδή παραμένει όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου και των Δημοσιογράφων, όχι μόνο στη τελευταία θέση της Ευρώπης αλλά πίσω και από χώρες όπως την Ουγγαρία (68η), το Κατάρ (79η), τη Βοσνία (86η), την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι (87η) και δεκάδες Αφρικανικές - Ασιατικές χώρες όπως Ζάμπια, Μποτσουάνα, Μαλαισία κ.α.
Όπως μάλιστα σημειώνεται στην παγκόσμια έκθεση για το 2025:
- Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνο και εχθρικό περιβάλλον για δημοσιογράφους και ΜΜΕ παρ΄όλο και την ήδη επίσημη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλά πρόστιμα και την περικοπή των κονδυλίων που της έχουν επιβληθεί.
- Συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης με διώξεις, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, απειλές, εκβιασμούς, χωρίς να τηρεί καμία στοιχειώδη διάταξη του ευρωπαϊκού κανονισμού, γνωρίζοντας ότι θα έχει νέες αυστηρές κυρώσεις,
Τονίζεται επίσης στην νέα παγκόσμια έκθεση για την Ελλάδα:
- Η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη.
- Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ όχι μόνο δεν προστατεύονται και από τους νέους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει.
- Δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα σωματικών επιθέσεων ακόμα και σε δημόσιους χώρους και μπροστά από τα σπίτια τους.
- Η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι μπροστά από το σπίτι του στην Αθήνα το 2021, δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, ενώ δύο ύποπτοι για την δολοφονία του αθωώθηκαν το 2024.
- Εισπράττουν δημόσιο χρήμα μόνο φιλοκυβερνητικά και φιλικά προσκείμενα μέσα ενημέρωσης στην εξουσία.
Χαρακτηριστικό είναι, σημειώνεται, πως το μιντιακό τοπίο στην Αλβανία είναι σκάλες πιο ελεύθερο από την Ελλάδα (σσ. βρίσκεται στην 80η θέση, πιο ψηλά δηλαδή από την Ελλάδα).
Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα είχε καταλάβει την 108η και την 107η θέση τα δύο προηγούμενα χρόνια (2022 και 2023), ενώ μετά από μία αύξηση της βαθμολογίας της πέρυσι, που οφειλόταν όμως στην πτώση άλλων κρατών και δεν αντανακλούσε ουσιαστική βελτίωση, φέτος υποχωρεί και πάλι. Παραμένει από το 2022 ουραγός σε όλη την Ευρώπη.
ΕΙΚΟΝΑ - Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2025 ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (για ζουμ πατήστε πάνω):