Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΦΩΤΟ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΦΩΤΟ

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού βρέθηκε από την Κυριακή 1 έως και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο Πολιτικός Επιστήμων–Διεθνολόγος και πολιτευτής της ΝΔ, Ιωάννης Παπαγρηγορίου, συμμετέχοντας στις εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια και τις Γεωπολιτικές Εξελίξεις στο Νότιο Καύκασο που διοργάνωσε το Αζερικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών σε συνεργασία με την Αζερική Διπλωματική Ακαδημία. 
Με τον καθηγητή της Διπλωματικής Ακαδημίας και εκδότη του βιβλίου «Το Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακός κόμβος» κ. Taleh Ziyadov
Στο συνέδριο είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν εξέχουσες διεθνείς πολιτικές, διπλωματικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι των πιο γνωστών Στρατηγικών Ερευνητικών Κέντρων (Think-Tank) όλου του κόσμου.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους Αζέρους συμμετέχοντες ήταν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κ. Elnur Aslanov, ο Υποδιευθυντής του Προεδρικού Γραφείου κ. Novruz Mammadov, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Araz Azimov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας κ. Natiq Aliyev, ο Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Azad Rahimov, ο Υπουργός Παιδείας κ. Mikayil Jabbarov, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κ. Elman Abdullayev, ο Γενικός Διευθυντής του Αζερικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Yashar Aliyev, ο Διευθυντής του Αζερικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών κ. Farhad Mammadov, ο Αντιπρόεδρος της Αζερικής Διπλωματικής Ακαδημίας κ. Fariz Ismailzade, ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας και εκδότης του βιβλίου «Το Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακός κόμβος» κ. Taleh Ziyadov κ.α.
Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους ήταν ο τέως Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Hikmet Cetin, o τέως Πρέσβης της Ουγγαρίας στα Ηνωμένα Έθνη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόρνιβους κ. Andre Erdos, το Μέλος της Πολωνικής Γερουσίας κ. Bogdan Klich, o Πρόεδρος του STRATFORT κ. George Friedman, o Πρόεδρος του Jamestown Foundation κ. Glen Howard, o Ισραηλινός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιλια της Γεωργίας κ. Alexander Murinson και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές. 
Στην συνεδριακή αίθουσα της Διπλωματικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν
Ανάμεσα στα θέματα του Συνεδρίου ήταν η αποτίμηση των 20 χρόνων ανεξαρτησίας των κρατών του Νότιου Καυκάσου και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η συμβολή της Κασπίας στην παγκόσμια ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια, οι κίνδυνοι από τις παρατεταμένες συγκρούσεις στην περιοχή (Οσετία, Απχαζία, Ναγκόρνο Καραμπάχ) και οι τρόποι επίλυσής τους, η περιοχή του Νότιου Καύκασου ως σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.

Από την Ελλάδα ο μόνος προσκεκλημένος ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων - Διεθνολόγος Ιωάννης Παπαγρηγορίου ο οποίος στις τοποθετήσεις του παρουσίασε την ευρύτερη γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης των Ελληνο-Αζερικών σχέσεων έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP από το Αζερμπαϊτζάν και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημιουργίας ενός άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν ο οποίος θα λειτουργεί ως το τρίγωνο ασφάλειας, ανάπτυξης και σταθερότητας από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι τη Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο.
Ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου επισκέφθηκε
το μνημείο του τέως Προέδρου της Χώρας Hyedar

Τέλος ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει δράση ως έντιμος και ειλικρινής διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, καλώντας τις δύο πλευρές στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ώστε να επιλυθεί μια από τις σημαντικότερες εστίες έντασης στον Καύκασο που είναι το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τόσο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου όσο και μετά το πέρας αυτού ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου ήρθε σε επαφή με πολλές προσωπικότητες της χώρας από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και συζήτησε τις προοπτικές για περεταίρω συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ αρκετοί από τους Αζέρους διοργανωτές τον ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες που καταβάλει στην περεταίρω ενίσχυση των Ελληνο-Αζερικών σχέσεων.

Την τελευταία ημέρα στο Μπακού ο Ιωάννης Παπαγρηγορίου συναντήθηκε και με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Αζερμπαϊτζάν όπου είχε θερμή συζήτηση με τους παίχτες της και στην οποία και ευχήθηκε καλή επιτυχία πριν τον αγώνα τους με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Ισραήλ.
Θα πρέπει να τονιστεί η φιλοξενία των Αζέρων διοργανωτών η οποία ήταν μοναδική και χαρακτηριστική της παραδοσιακής φιλοξενίας που διακατέχει τα αισθήματα του Αζέρικου λαού. Εκτός της ξενάγησης στην πανέμορφη πόλη του Μπακού, περιλάμβανε πολλά δώρα και αναμνηστικά προσωπικά σε κάθε έναν από τους προσκεκλημένους του Συνεδρίου.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA