Κατέθεσε την τροπολογία για την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ο Σίμος Κεδίκογλου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Κατέθεσε την τροπολογία για την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ο Σίμος Κεδίκογλου

Κατέθεσε την τροπολογία για την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ο Σίμος Κεδίκογλου
Την τροπολογία για την Απορρόφηση της “Ηλεκτρομηχανικής Κύμης Ε.Π.Ε”, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, όπως πρότεινε στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας προκειμένου να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της και να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πολεμικό υλικό.
 
Την τροπολογία θα συνυπογράψουν και οι βουλευτές οι οποίοι συμφώνησαν με την πρόταση του Σίμου Κεδίκογλου.
Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η εταιρία “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” (Ε.Α.Σ) έχει μεταξύ άλλων μια θυγατρική εταιρία, την “Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε” με γραμμή παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης στο Αλιβέρι Χαλκίδος.
 
Η παραπάνω εταιρία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία σε πανελλαδικό επίπεδο, στην παραγωγή εξειδικευμένου ιματισμού καθώς και άλλων υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικών προϊόντων όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα & κράνη στολές ΡΒΧΠ (προστασία από Μαζικές Καταστροφές Ραδιενεργών, Βιολογικών, Χημικών Ουσίες) και άλλα παρόμοιας φύσεως στρατιωτικά προϊόντα.
Είναι δε, εγγεγραμμένη στο μητρώο κατασκευαστών αμυντικού υλικού που συστάθηκε το 1985 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 43/1975 περί ιδρύσεως Εθνικής Βιομηχανίας Αεροπορικού Υλικού σε συνδυασμό με το Π.Δ. 514/1977.
Τα προϊόντα που παράγει είναι εγγεγραμμένα στην λίστα αμυντικού υλικού, βάσει της υπ’ αριθμόν Οδηγίας :2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μάιου 2009, για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας εντός Κοινότητας .
 
Η παραπάνω οδηγία ενσωματώθηκε στην εγχώρια έννομη τάξη δια του υπ’ αριθμόν ν. 4028/2011 (Φ.Ε.Κ 242/Α/11-11-2011), όπου στο Κεφάλαιο Β. (σελίδα 6878 του Φ.Ε.Κ) παρατίθεται λεπτομερής κατάλογος προϊόντων συνδεόμενων με το τομέα της άμυνας, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Παράρτημα και συνοδεύει ως αναπόσπαστο μέρος τον, ως άνω, αναφερόμενο νόμο.
 
Ενδεικτικά:
i. στην σελίδα 6883 του, ως άνω, αναφερόμενου Φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και υπό τον όρο “ML7 : Χημικοί ή βιολογικού τοξικοί παράγοντες, παράγοντες έλεγχου ταραχών, ραδιενεργά υλικά, συναφής εξοπλισμός, συστατικά και υλικά, στην ε’ παράγραφο αναγράφονται τα κάτωθι :”Εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ή τροποποιημένος για στρατιωτική χρήση…”, ενώ στην ίδια παράγραφο στο 3β αυτής., αναγράφεται το εξής :”Προστατευτικό ιματισμό”.
 
ii. Στην σελίδα 6901 του, ως άνω, αναφερόμενου Φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και υπό τον όρο “ML13: Εξοπλισμός θωράκισης ή προστατευτικός εξοπλισμός, κατασκευές και συστατικά μέρη” στην γ’ παράγραφο αναφέρονται τα εξής :”κράνη κατασκευασμένα σύμφωνα με στρατιωτικά πρότυπα ή προδιαγραφές ή, με ανάλογα εθνικά πρότυπα και ειδικά σχεδιασμένα συστατικά μέρη αυτών (δηλαδή κέλυφος, επένδυση και παρεμβύσματα)”.
 
Τα παραπάνω προϊόντα έτσι όπως περιγράφονται στο ανωτέρω νόμο είναι ακριβώς τα ίδια προϊόντα με αυτά που παράγει επί είκοσι έξι (26) συναπτά έτη η “Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ”.
 
Ως εκ’ τούτου και αφού εκ νόμου (ν. 4028/2011), τα παραπάνω προϊόντα χαρακτηρίζονται με σαφήνεια ως “Πολεμικό Υλικό” καθίσταται επιτακτικό και ταυτοχρόνως εθνική ανάγκη, ειδικά κατά την παρούσα χρονικά περίοδο, να διασφαλισθεί η υπάρχουσα τεχνογνωσία (modus operandi) της ανωτέρω επιχείρησης και των εργαζομένων της αλλά και ο εφοδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας, όσο και των στελεχών αυτής με πολεμικό υλικό.
 
Δίδεται δε η δυνατότητα δια των άρθρων 14Α του ν. 3429/2005 (Φ.Ε.Κ Α΄ 314) : “Ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων” στην οποία ενετάχθη η “Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε “ως θυγατρική των “Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων” ΑΒΕΕ (Ε.Α.Σ) & του άρθρου 7 του ν. 4837/2014 (Φ.Ε.Κ Α’ 36), δια του οποίου προστέθηκε το άρθρο 14Γ στο ν. 3429/2005 : “Εταιρικός Μετασχηματισμός της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία”, όπου στην παράγραφο 6 προβλέπονται τα εξής : “Οι διατάξεις του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005 δύνανται να εφαρμοσθούν σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε., καθώς και τις δύο (2) επωφελούμενες νέες ανώνυμες εταιρείες, που θα προκύψουν από την κατά τα ανωτέρω διάσπαση της ΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε. και τις θυγατρικές αυτών, ανεξάρτητα από τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005″.
 
Επομένως συντρέχει άμεση εθνική ανάγκη να απορροφηθεί η “Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε” από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης βάσει της δυνατότητας που παρέχει ο ν. 3978/2011, προκειμένου να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πολεμικό υλικό όπως κράνη, αλεξίσφαιρα, στολές ΡΠΧΠ, στρατιωτικό ιματισμό και άλλες εξαρτήσεις υψηλής τεχνολογίας.
Προϊόντα που βάσει του άρθρου 346 της συνθήκης της Λισσαβόνας, της κοινοτικής οδηγίας 2009/43 ΕΚ καθώς και του ν. 4028/2011 χαρακτηρίζονται ως “Πολεμικό Υλικό”.
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Απορρόφηση της “Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε”, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Διασφάλιση της ταχείας και απρόσκοπτης λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κράνη, αλεξίσφαιρα, στολές ΡΠΧΠ, απαρτία όλμων, στρατιωτικό ιματισμό, εξαρτήσεις υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με αριθμόν ν. 4028/2011 (Φ.Ε.Κ 242/Α/11-11-2011), και του Παραρτήματος του” .

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA