Εύβοια: Εγκαινιάστηκε ο Μεσαιωνικός Πύργος στα Πολιτικά (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εύβοια: Εγκαινιάστηκε ο Μεσαιωνικός Πύργος στα Πολιτικά (ΦΩΤΟ)

Εύβοια: Εγκαινιάστηκε ο Μεσαιωνικός Πύργος στα Πολιτικά (ΦΩΤΟ)
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας σε συνεργασία με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης (13-08-2015)  γιορτή για το άνοιγμα του Πύργου στα Πολιτικά...

Η αποκατάσταση του μεσαιωνικού πύργου στα Πολιτικά Ευβοίας, ο οποίος ανάγεται στην περίοδο της φραγκοκρατίας (13ος  αι.), εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το Σεπτέμβριο  του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Ο πύργος ανήκει σε ένα σύνολο παρόμοιων σε μορφή και λειτουργία παρόδιων πύργων, χρήσιμων για την άμυνα των φεουδαρχών και για τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο του έργου η τότε 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία των νομών Ευβοίας και Βοιωτίας, πραγματοποίησε με αυτεπιστασία εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, όπως: συμπληρώσεις της τοιχοποιίας, βαθύ αρμολόγημα, ενέματα, λιθοσυρραφές, συντήρηση τζακιού και λίθινων φουρουσιών, ανακατασκευή των δαπέδων, κατασκευή κλιμακοστασίου κ.λπ.

Παράλληλα προέβη στην επιστημονική τεκμηρίωση του μνημείου και σε παρεμβάσεις ανάδειξης της ιστορίας και του ρόλου του κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Στο πλαίσιο της απόδοσής του στο κοινό ως επισκέψιμου μνημείου συνεργάστηκε μάλιστα με την Ομάδα Φωτογραφίας του εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας.

Οι μαθητές του εργαστηρίου κλήθηκαν, με τις κατευθύνσεις του δασκάλου τους, Γιώργου Ζαφειρίου, να δώσουν τη δική τους οπτική για τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής. Επισκέφθηκαν για δύο μήνες (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2014) τα Πολιτικά Ευβοίας και προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη δική τους σχέση με τις λέξεις-έννοιες Τόπος, χώρος, χρόνος, μνήμη, μνημείο, θρύλος.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA