Δείτε φωτογραφίες από τον 1ο Πανευβοϊκό μαθητικό διαγωνισμό ορθογραφίας στο 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Δείτε φωτογραφίες από τον 1ο Πανευβοϊκό μαθητικό διαγωνισμό ορθογραφίας στο 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ο 1ος Πανευβοϊκός μαθητικός διαγωνισμός ορθογραφίας. Συμμετείχαν 188 μαθητές/τριες από 15 Γυμνάσια της Εύβοιας...

Ο διαγωνισμός είχε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση οι μαθητές εξετάστηκαν γραπτά σε 45 λέξεις που τους εκφωνήθηκαν. Οι λέξεις αυτές επιλέχθηκαν μέσα από μία μεγάλη «τράπεζα λέξεων», με ηλεκτρονική κλήρωση που έγινε παρουσία εκπροσώπου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας, λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

Για τη δημιουργία της «τράπεζας λέξεων» εργάστηκαν πολλοί φιλόλογοι των σχολείων της Εύβοιας, οι οποίοι τις επέλεξαν μέσα από τα σχολικά βιβλία της κάθε τάξης. Στη συνέχεια όλες αυτές οι λέξεις ελέγχθηκαν από ειδική επιτροπή ως προς την καταλληλότητά τους (μη αμφισβητούμενη ορθογραφία, μη ύπαρξη ομόηχων λέξεων κτλ). 
Αφού καλύφθηκαν τα στοιχεία των μαθητών (όπως γίνεται και στις Πανελλαδικές εξετάσεις), τα γραπτά βαθμολογήθηκαν από φιλολόγους. Οι επτά καλύτεροι μαθητές της κάθε τάξης (και όσοι ισοβάθμησαν με τον έβδομο) προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση.

Στη δεύτερη φάση χρησιμοποιήθηκαν λέξεις αυξημένης δυσκολίας, από την «τράπεζα λέξεων». Οι μαθητές εξετάστηκαν προφορικά (κατά τα πρότυπα του καθιερωμένου διαγωνισμού “spelling bee”) σε 10 διαφορετικές λέξεις ο καθένας. Ο κάθε μαθητής επέλεγε ο ίδιος τη λέξη στην οποία θα εξεταζόταν, μέσα από κληρωτίδα, χωρίς να την βλέπει. Ο εκφωνητής του ζητούσε κατόπιν είτε να την συλλαβίσει προφορικά, είτε να την γράψει στον πίνακα. 
Μετά το τέλος της δεύτερης φάσης γινόταν καταμέτρηση των σωστών απαντήσεων των μαθητών, ώστε να προκύψουν οι τρεις νικητές ανά τάξη.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη δεύτερη φάση λαμβανόταν υπόψη ο βαθμός της πρώτης φάσης. 

Στην περίπτωση όπου και πάλι προέκυπτε ισοβαθμία, είχε προβλεφθεί (σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού) οι μαθητές που ισοβάθμησαν να συνεχίσουν να εξετάζονται με διαδικασία «νοκ άουτ», ώσπου δηλαδή κάποιος να απαντήσει σωστά και κάποιος λάθος.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε στην Α’ Γυμνασίου, όπου δύο μαθητές που ισοβάθμησαν χρειάστηκε να εξεταστούν σε 6 επιπλέον λέξεις ο καθένας, ώσπου να προκύψει ο τελικός νικητής!

Οι τρεις νικητές από κάθε τάξη έλαβαν τα βραβεία τους και σχετικά δώρα που προσέφεραν τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), όσο και πολλοί ιδιώτες χορηγοί.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA