Η Σκύρος υποψήφια για το βραβείο κοινού Natura 2000 | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Η Σκύρος υποψήφια για το βραβείο κοινού Natura 2000

Η Σκύρος υποψήφια για το βραβείο κοινού Natura 2000
Η Σκύρος, το όρος Κόχυλας και οι δράσεις του Προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου διακρίθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση για την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου NATURA 2000 για το 2016 έχοντας ήδη φθάσει στους 4 φιναλίστ...

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, καθημερινά, χιλιάδες Ευρωπαίοι επενδύουν χρόνο, προσπάθεια και γνώσεις για την προστασία της φύσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και πάλι τα εν λόγω επιτεύγματα απονέμοντας τα βραβεία Natura 2000 για εξαιρετικές υπηρεσίες στη διαχείριση και τη διατήρηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ.

Από τις 83 αιτήσεις έχουν επιλεγεί τώρα 24 τελικοί υποψήφιοι από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κριτών.

Περιλαμβάνουν έργα από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στου φιναλίστ βρίσκονται και 3 υποψηφιότητες από την Ελλάδα!

1) Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου για το όρος Κοχυλάς.

Το Όρος Κοχυλάς, μια περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο νότιο τμήμα του νησιού της Σκύρου στο Αιγαίο, θεωρείται μια περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε βιοποικιλότητα. Φιλοξενεί μια σειρά από ενδημικά φυτά που σχετίζονται κυρίως με βραχώδεις και παράκτιους οικοτόπους, τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο του γερακιού Μαυροπετρίτη που φωλιάζει σε βραχώδη ακτή, την ενδημική σαύρα της Σκύρου και φυσικά τη μοναδική τοπική φυλή αλόγων, το γνωστό σε όλους Σκυριανό αλογάκι.

Αφού δεν ακολούθησε τη βαριά τουριστική ανάπτυξη των άλλων νησιών του Αιγαίου τα τελευταία 30 χρόνια, η Σκύρος εξακολουθεί να διατηρεί ένα χαρακτήρα και ένα φυσικό και πολιτιστικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς που προσελκύει καλή ποιότητα τουρισμού. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη συμμετοχής από τους ντόπιους σε ασκήσεις σχεδιασμού, και η μικρή γνώση σε τοπικό επίπεδο της σημασίας της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα ζημία στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Σκύρου συνεργάζεται με τους εταίρους της δράσης για να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις στο νησί, παράλληλα με το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παράδοση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο διακοπών. Χρησιμοποιώντας την χρηματοδότηση της ΕΕ για το πρόγραμμα LIFE +, οργανώθηκαν δραστηριότητες του τουρισμού προσανατολισμένες στη βιοποικιλότητα, όπως ο οικοτουρισμός, η παρατήρηση πουλιών και άλλες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση του Όρους Κοχυλάς ως έναν καλά σχεδιασμένο και ελκυστικό προορισμό οικοτουρισμού. 

Έχει δημιουργηθεί ένα έξυπνα σχεδιασμένο και ελκυστικό δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 38 χιλιομέτρων που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο όρος. Το δίκτυο των μονοπατιών προσφέρει διαδρομές παρατήρησης πουλιών, διαδρομές επικεντρωμένες στα φυτά, καθώς και εύκολα προσβάσιμες αναρτημένες πληροφορίες για ενδιαφέροντα είδη για τον επισκέπτη. Όλα αυτά έχουν συνδυαστεί με ισχυρές δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας και μια σειρά από πρωτότυπες πρωτοβουλίες επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο αναπροσανατολισμός του μοντέλου μαζικού τουρισμού προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο έχει καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα για την τοπική κοινότητα. Κατά τα τελευταία 3 χρόνια, περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες έχουν έρθει στην περιοχή του Κοχυλά και περίπου 3.000 έχουν περπατήσει μέσα από το δίκτυο μονοπατιών. Οργανωμένο Πολλά οργανωμένα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στο νησί, εστιάζοντας σε φυσικό πλούτο της, ενώ πολλά άτομα επισκέπτονται το νησί εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Κατά μέσο όρο περίπου 1.000 επισκέπτες της φύσης ανά έτος έχουν καταγραφεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Στην πόλη της Σκύρου λειτουργεί ένα Κέντρο Πληροφόρησης για τη φύση του νησιού και φιλοξενεί μια ειδική έκθεση τοπικών προϊόντων τέχνης (κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα) εμπνευσμένο από τα ενδημικά είδη του όρους Κοχυλάς. Ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 5000 επισκέψεις στην έκθεση. Σύμφωνα με τους εταίρους του προγράμματος, τα ετήσια έσοδα του τουρισμού που σχετίζεται με τη φύση είναι ήδη σαφές ότι ξεπέρασαν το αρχικό κόστος του έργου.

Ο τελικός νικητής του βραβείου NATURA 2000 θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται οι τελικοί υποψήφιοι όπως είναι και η Σκύρος.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Σκύρου μπορούν να ψηφίζουν ΕΔΩ εισάγοντας απλά το email τους.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA