Τα ξημερώματα της Τρίτης: Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Τα ξημερώματα της Τρίτης: Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια!

Εγκαίνια για την αστρονομική έναρξη του καλοκαιριού, εν μέσω καύσωνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου και συγκεκριμένα στη 01:34...

Μάλιστα, το θερινό ηλιοστάσιο, σχεδόν, θα συμπέσει με την πανσέληνο στις 02:02 την Τρίτη 21 Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά από περίπου 70 χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, το νότιο ημισφαίριο εισέρχεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και στον χειμώνα.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντιθέτως, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.
 
Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών του Σύμπαντος.

Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανεμηθούν αυθημερόν στις 19:00, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Παράλληλα τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα εξερευνούν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA