Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο δραπέτης «Πεταλούδας» που κανένα κελί δεν μπορούσε να τον φυλακίσει (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο δραπέτης «Πεταλούδας» που κανένα κελί δεν μπορούσε να τον φυλακίσει (ΦΩΤΟ)

«Ακόμη κι όταν ήμουν στην απομόνωση, ένιωθα ελεύθερος», είπε ο έλληνας μετρ των αποδράσεων λίγο μετά την οριστική αποφυλάκισή του τον Απρίλιο του 2000...

Μέχρι τότε το πλούσιο βιογραφικό του μετρούσε περιπετειώδεις και χολιγουντιανού τύπου αποδράσεις, «κρυφτούλι» με την αστυνομία, ληστείες, άγριο κυνηγητό και πολλές ακόμα συμφορές που θα τον άφηναν έναν σωστό σταρ του κόσμου του εγκλήματος.

Μέχρι τότε οι ελληνικές διωκτικές αρχές θα είχαν βρει τον Νο1 αγαπημένο τους και η ελληνική κοινωνία θα είχε ανακαλύψει έναν κακοποιό με μεγάλα λαϊκά ερείσματα.

Το συλλογικό φαντασιακό τον έβλεπε ως έναν πράο και ειρηνικό ληστή που είχε μετατραπεί σε θύμα του σωφρονιστικού συστήματος και του ρεβανσισμού των Αρχών, καθώς οι δέκα αποδράσεις που είχε στο ενεργητικό του γελοιοποιούσαν τόσο τους δεσμοφύλακες όσο και την ελληνική αστυνομία.

Όλα ξεκίνησαν στις φυλακές Κορυδαλλού το 1976, όταν ο Ρωχάμης δραπετεύει κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ο ημερήσιος Τύπος έχει βρει τον νέο του διαβόητο φυγά. Μετά ακολουθούν οι αποδράσεις από τις φυλακές της Κέρκυρας, της Χαλκίδας, του Ηρακλείου κ.λπ. και ο Ρωχάμης μετατρέπεται σε συνώνυμο του «Φαντομά».

Τώρα τον αποκαλούν «Πεταλούδα», καθώς ξεγλιστρά από τα κελιά σαν να έχει όλα τα κλειδιά (και πολλές φορές τα είχε, είναι η αλήθεια!), και το γεγονός ότι δεν διέπραξε ποτέ ειδεχθές έγκλημα με αφαίρεση ανθρώπινης ζωής του δίνει λίγη από την αίγλη των κοινωνικών ληστών του παρελθόντος.

Την ώρα που για τις Αρχές είναι πια διαβόητος εχθρός του νόμου, στον απλό κόσμο προξενεί έναν ιδιαίτερο κρυφό θαυμασμό, καθώς ακόμα και μέσα στο ανθρωποκυνηγητό που στήνεται για τη σύλληψή του εκείνος διασκεδάζει ανενόχλητος στα μπουζούκια ή τρυπώνει σε δικαστικές αίθουσες για να δει φίλους πρώην συγκρατούμενούς του.

Όσοι τον ήξεραν, μιλούσαν πια για το πόσο δυνατό ήταν μέσα του το ένστικτο της ελευθερίας, την ίδια ώρα που οι αστυνομικοί συντάκτες χαρακτήριζαν θρυλική την ικανότητά του να ξεφεύγει από τα μπλόκα της αστυνομίας.

Στη Xαλκίδα, την Kέρκυρα, το Hράκλειο, τον Κορυδαλλό, την Αλικαρνασσό, ο Pωχάμης ήταν πολύ αγαπητός στους τροφίμους και όλοι διηγούνταν τη θέληση για ζωή αλλά και την αποφασιστική δημιουργικότητά του να βρεθεί για λίγο έξω από τη στενή, έστω κι αν ήξερε πως θα το πλήρωνε μετά.

Και η αλήθεια είναι πως το πλήρωσε και μάλιστα ακριβά: παρέμεινε στη φυλακή 22 χρόνια και έζησε 31 χρόνια κυνηγητού και παρανομίας, παρά το γεγονός ότι δεν αφαίρεσε ποτέ ανθρώπινη ζωή. Το μόνο του αδίκημα, πέρα από τις ληστείες, την οπλοκατοχή, την οπλοχρησία και τη φθορά ξένης περιουσίας, ήταν ότι κατάφερνε να ξεγλιστρά σαν χέλι από την επιτήρηση των αστυνομικών και να διασκεδάζει μετά σαν να μην υπάρχει αύριο σε νυχτερινά κέντρα.

Ενδεικτικό της λαϊκής απήχησής του ήταν το γεγονός ότι οι θαμώνες τον έβλεπαν να χορεύει στο τσακίρ κέφι, καταμεσής συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, και κανείς τους δεν σκέφτηκε ποτέ να τον προδώσει!

Στο τέλος όλοι είχαν ξεχάσει τα αρχικά αδικήματα του «Πεταλούδα» για τα οποία είχε καταδικαστεί, μιας και πλέον ήταν γνωστός για τις τόσες αποδράσεις που έκανε, σύμβολο τώρα της παροιμιώδους ελληνικής ανυποταγής και μέγας γελωτοποιός της έννομης τάξης. Ο ληστής τραπεζών που μοίραζε τμήμα των κλοπιμαίων του σε παιδιά που έπρεπε να εγχειριστούν μπαινόβγαινε πια με άνεση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας άλλοτε μεταμφιεσμένος σε δικηγόρο (όντας κρατούμενος!) και άλλοτε δραπετεύοντας από τοίχους και πόρτες με πρωτότυπες μεθόδους. Ακόμη και οι αστυνομικοί που κάθε λίγο και λιγάκι έπαιρναν τους δρόμους και εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητά για τον εντοπισμό του έσπευδαν να τον χαρακτηρίσουν «συμπαθή» και «σταρ των αποδράσεων».

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης από την Εύβοια ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος για πολλά χρόνια, ο άνθρωπος που καμία φυλακή δεν μπορούσε να κρατήσει εντός της. Ο ίδιος δεν έκανε ποτέ κακό σε άνθρωπο, κι αυτό του το αναγνώριζαν όλοι, αστυνόμοι και κλέφτες, νόμος και παρανομία.

Και τι έκανε έπειτα από 31 διαβόητα χρόνια παρανομίας, αποδράσεων και κρυφτοκυνηγητού με τις διωκτικές αρχές; Άλλαξε οριστικά σελίδα στη ζωή του! Πλέον ζει μια ήρεμη ζωή στο Λευκαντί Ευβοίας, ως απλός νομοταγής πολίτης, διατηρώντας εστιατόριο. Και συνεχίζοντας να μη βλάπτει ποτέ άνθρωπο…
 
Πληροφορίες: Newsbeast

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA