Επιμελητήριο Εύβοιας: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Επιμελητήριο Εύβοιας: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (ΦΩΤΟ)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από την επίτευξη των ευκταίων στόχων του, ολοκληρώθηκε το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας στο Ξενοδοχείο Negroponte στην Ερέτρια... 

Στην Φόρουμ παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου, πολιτικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, αναδεικνύοντας το με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους σε μια σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη και παράλληλα σε ένα πολύ σπουδαίο γεγονός για το νομό μας. Το κυρίαρχο Θέμα συζήτησης που ήταν ‘’ Αειφόρος Τουριστικός Σχεδιασμός και Διοίκηση για τους Ευρωπαϊκούς Νησιωτικούς Προορισμούς – Έξυπνα Καινοτόμα Εργαλεία και Πρωτοβουλίες ’’ όπως απεδείχθη και από τις ίδιες τις εργασίες του συνεδρίου θα έχει σημαίνοντα ρόλο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, των επιχειρήσεων και των κατοίκων τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στους στόχους του INSULEUR ως επίσημου σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Λιονάκης ο οποίος εστίασε στα ακόλουθα ΄΄ Οφείλουμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς ότι ενώ ο Τουρισμός ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου για αναψυχή αλλά και από τη φύση του που συνδέεται άρρηκτα με την αναζήτηση και τη γνώση, τελικά καταλήγει να είναι μια διαδικασία ανταλλαγής κουλτούρας, και πολιτισμών που μοιραία οδηγεί σε συγκρίσεις και στοχασμό. Στο πλαίσιο αυτό τα Ευρωπαϊκά νησιά και ιδιαίτερα τα ελληνικά που έχουν έντονο πολιτιστικό στίγμα και ιδιαίτερη κουλτούρα - σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά τους - αποτελούν εξ ορισμού εξαιρετικά ελκυστικούς προορισμούς. Το μείζον όμως θέμα είναι εμείς τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, τι είδους τουριστική ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάσουμε. Μαζικό Τουρισμό που εξαντλεί και αλλοιώνει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ή αειφόρο τουριστική ανάπτυξη; Τουρισμό Έντασης ; Οι όποιες αποφάσεις μας όμως πρέπει να μην αγνοούν κρίσιμα ερωτήματα όπως : πόσο τουρισμό αντέχει ένα νησί και για πόσο χρόνο ; τι οφέλη θα έχει η τοπική κοινωνία από την τουριστική ανάπτυξη και πώς μακροπρόθεσμα θα προστατεύσει την πολιτιστική της ταυτότητα ; Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου; κλπ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι ‘’ είναι δύσκολο να μιλάμε για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στη Μύκονο, στη Ρόδο ή στην Σαντορίνη, αφού εκεί υπάρχουν ήδη διαμορφωμένα status. Για την Εύβοια όμως και τη Σκύρο με τις τόσες περιοχές Natura, τα αισθητικά δάση, τα αρχαία μνημεία και τα 900 χλμ ακτογραμμών με τις πανέμορφες παραλίες, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή ΄΄ .

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος Insuleur, ο Γεώργιος Ντάσης Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, o βουλευτής Ευβοίας Τάσος Πρατσόλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και την τοποθέτηση του ο Ευρωβουλευτής - τέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας - Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA