Στη Ριτσώνα ο Βίτσας: Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια στην ανακαινισμένη δομή των προσφύγων | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Στη Ριτσώνα ο Βίτσας: Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια στην ανακαινισμένη δομή των προσφύγων

Όπως σας είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το EviaZoom.gr, (δείτε ΕΔΩ) την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα...

Οι σκηνές αντικαταστάθηκαν από οικίσκους, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι και η ανακατασκευασμένη πλέον δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Εύβοιας φιλοξενεί 160 οικογένειες σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η ανακαίνιση της δομής έγινε έπειτα από συνεργασία της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των υπουργείων Εθνικής 'Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων "θα δώσει χαρά και θαλπωρή στις οικογένειες των προσφύγων. Οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των οικογενειών παρέχοντάς τους επίσης πλήρη σίτιση μέσα σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης, υπό την επίβλεψη ιατρών και νοσοκόμων.

Παράλληλα, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής εντός των εγκαταστάσεων προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ψυχική ανάταση όλων των προσφύγων", επισήμανε κατά τα σημερινά εγκαίνια της δομής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
"Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιθάλψουμε τους ανθρώπους αυτούς, να τους δώσουμε ένα καταφύγιο και παράλληλα παλεύουμε διπλωματικά ώστε να θεσπιστεί μια βιώσιμη λύση με καταμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, βλέποντας σταθερά στην προοπτική τερματισμού του πολέμου που γεννάει την προσφυγιά", υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εντείνονται οι προσπάθειες "για την εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας". Επίσης, ευχήθηκε στους πρόσφυγες να εγκατασταθούν "σε ένα τόπο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους". "Πάνω από όλα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις ευχές και τις προσπάθειές μας ώστε να τελειώσουν οι πόλεμοι που είναι και η βασική αιτία της προσφυγιάς, της φτώχειας και της καταστροφής", κατέληξε.
Η δομή στη Ριτσώνα φτιάχτηκε "ξαφνικά τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, μετά το παράνομο κλείσιμο της Ειδομένης, όταν εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας 60.000 πρόσφυγες", υπενθύμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. "Τότε έπρεπε να διαλέξουμε αν θα αφήσουμε την Ειδομένη και τον Πειραιά να διαιωνίζονται ή αν θα μπορέσουμε να λύσουμε την Ειδομένη και να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το στοιχειώδες", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Διαλύοντας την Ειδομένη καταφέραμε δύο πράγματα μέσα στα κακά καμπ, μέσα στα καλύτερα καμπ να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στο να έχουν μία στέγη, έστω και σκηνή, το δικαίωμα του να έχουν φαγητό, και ας μην είναι καλό, το δικαίωμα να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στα νοσοκομεία μας", τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας. Τα κέντρα φιλοξενίας σαν αυτό "έδωσαν τη δυνατοτητα στη χώρα μας να εξασφαλίσει τη δική της εθνική αξιοπρέπεια και να προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες τη δική τους αξιοπρέπεια στο βαθμό που μπορούσε, αν πάρει κανείς υπόψη του και τη βαθύτατη οικονομική κρίση που περνάμε", πρόσθεσε ο ίδιος. Δέσμευση του υπουργείου ήταν ότι τα κέντρα φιλοξενίας "συνεχώς θα βελτιώνονται". "Νομίζω ότι η Ριτσώνα είναι μια απόδειξη ότι αυτό που είπαμε το κάνουμε", παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, τόνισε ότι "η υλοποίηση της δομής αυτής έχει για εμάς ιδιαίτερα συμβολική σημασία και η σημασία αυτή αναβαθμίζει την αισιοδοξία μας, αναπτερώνει το ηθικό μας αλλά κυρίως προάγει το μεγάλο όραμα του εθελοντισμού που έχει ανάγκη όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά και η διεθνής κοινότητα".

"Η Ελλάδα σημαίνει Ιστορία και Πολιτισμός. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες παρά την κρίση που περνάει", επισήμανε ο γενικός γραμματέας Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Αλ Φαλάχι.

Το κάθε ένα κοντέινερ που τοποθετήθηκε στη Ριτσώνα διαθέτει μπάνιο και κουζίνα και φιλοξενεί μία οικογένεια. Επίσης η δομή διαθέτει κοινόχρηστους χώρους, όπως νηπιαγωγείο, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, καθώς και χώρο για αθλητισμό. Εξάλλου, λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κοντινούς προορισμούς.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA