Εύβοια: Ο ΟΗΕ τίμησε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που φιλοξενεί 90 πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Εύβοια: Ο ΟΗΕ τίμησε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που φιλοξενεί 90 πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ο έλληνας επιχειρηματίας Ανδρέας Βασιλείου βρήκε χώρο για τις οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο στο ξενοδοχείο του και στην καρδιά του» - Έτσι ξεκινά το αφιέρωμα στη σελίδα του ΟΗΕ για το Ξενοδοχείο Ροβιές στην Βόρεια Εύβοια, στο οποίο μένουν αυτή τη στιγμή περίπου 90 πρόσφυγες...
 
ΒΙΝΤΕΟ
«Επί μήνες, ο ξενοδόχος Ανδρέας Βασιλείου ένιωθε απελπισμένος βλέποντας στις ειδήσεις τους πρόσφυγες να ζουν σε εφιαλτικές συνθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ήθελε να τους προσφέρει κάτι καλύτερο, ένα μέρος όπου θα αισθάνονταν ευπρόσδεκτοι. Έτσι, από την περασμένη άνοιξη, η οικογενειακή του επιχείρηση, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, άλλαξε την πελατεία του.

»Ο κ. Βασιλείου ανταποκρίθηκε σε ένα κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ζητούσε από τα ελληνικά ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, το Ξενοδοχείο Ροβιές αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 88 αιτούντες άσυλο, από την Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και άλλες χώρες. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.

»Το ξενοδοχείο δεν είναι απλά μια προσωρινή στέγη. Ο κ. Βασιλείου πήγε το εγχείρημα ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας έναν χώρο όπου οι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και οι κάτοικοι του κοντινού χωριού, των Ροβιών, μπορούν να τρώνε, να δουλεύουν και να ζουν όλοι μαζί –και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Εκπαιδευτές που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ μαθαίνουν τους πρόσφυγες να κολυμπούν στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο. Τα παιδιά μαθαίνουν γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, από έλληνες δασκάλους και από άλλους πρόσφυγες. Η κοινότητα που έχουν φτιάξει είναι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης στην πράξη».

«Δεν είναι το σπίτι μας, αλλά είναι ό,τι κοντινότερο θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή» λέει η 10χρονη Σαλάμ, το όνομα της οποίας σημαίνει Ειρήνη, που έχει έρθει με τα δυο της αδέρφια από ένα προάστιο έξω από τη Δαμασκό της Συρίας. Ο 24χρονος αδερφός της, Ashraf, είναι εν μέρει τυφλός, ενώ η 22χρονη Ghufran έχει αναπτυξιακά προβλήματα. Η μικρούλα Σαλάμ έχει επωμιστεί την φροντίδα τους.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA