Μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση, ιδιαίτερα των πληγέντων από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις της περασμένης Τρίτης, αγροτών της κεντρικής και δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη...

Ως «βραχυπρόθεσμα και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα» ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε «τις πληρωμές μέσα από το κονδύλι που αφορούσε τον γαλακτοκομικό τομέα, 1, 65 εκατ. ευρώ, το 85% του οποίου θα έρθει στη Λέσβο και θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους». «Γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε, «άμεσα πληρώνονται και αφορούν εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας 2012-2013, μέχρι τέλος της χρονιάς θα πληρωθεί και το 2014». 

Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για χρήματα «που ουσιαστικά θα κατευθυνθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, δεδομένου ότι στο μεγάλο μέρος αφορούν την κτηνοτροφία της περιοχής. 

Επίσης, μέχρι περίπου τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης για τη Λέσβο και ιδιαίτερα επειδή με τις διορθωτικές κινήσεις που κάναμε έχουμε και αύξηση της ενίσχυσης που αφορά τις ορεινές περιοχές, αλλά και ταυτόχρονα, επειδή οι ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο κτηνοτροφία αλλά είναι και η ελαιοκαλλιέργεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ποσά θα είναι πάρα πολύ σημαντικά. 

Ενδέχεται να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ». Μακροπρόθεσμα, κατά τον κ. Αποστόλου, «μπαίνουν ζητήματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ιδιαίτερα στο κομμάτι της νησιωτικότητας. Έχουμε καταθέσει πρόταση» τόνισε, «και θα γίνει αποδεκτή, να αυξήσουμε από τα 24 εκατ. ευρώ το σχετικό πρόγραμμα, να το πάμε στα 40 εκατ. ευρώ. Έχουμε ήδη προκηρύξει το μέτρο που αφορά τους νέους αγρότες, που για την περιοχή υπολογίζουμε γύρω στα 11 εκατ. να δοθούν σε νέους αγρότες που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα, δίνοντας στον καθένα από 17 μέχρι 22 χιλιάδες ευρώ, για πρώτη εγκατάσταση. 

Προκηρύσσουμε το μέτρο που αφορά τη μεταποίηση. Πρόκειται για έργα υποδομών, ιδιαίτερα σε κλάδους τυροκομεία, ελαιοτριβεία, που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την αναδιοργάνωση, ανασυγκρότηση του χώρου. Αυτά που λέω τώρα είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ