ΣτΕ: Νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
 

ΣτΕ: Νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι

Νόμιμη είναι η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι Ευβοίας, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ... 
 
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων» κα ζητούσε να ακυρωθεί η από 29.6.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μέχρι 19.6.2021 η ισχύς προγενέστερης (προ 7ετίας) υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην παραθαλάσσια θέση Μυλάκι του Δήμου Ταμυνέων Αλιβερίου.

Το επίμαχο εργοστάσιο παράγει 2.200.000 τόνους τσιμέντου ετησίως.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2465/2017 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους λόγους που προέβαλε στην αίτησή του ο εν λόγω Σύλλογος.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι ούτε ανεπαρκής, ούτε πλημμελής. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πριν από τη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δεν απαιτείται να προηγηθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση η οποία να στηρίζεται σε προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τέλος, ο Σύλλογος είχε θέση ζητήματα ως προς τα απόβλητα του επίμαχου εργοστασίου, την ατμοσφαιρική μόλυνση (εκπομπές οξειδίου του αζώτου, κ.ά.), κ.λπ., αλλά όλοι οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι.

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα