Δικαστική ανατροπή για γυναικολόγο: Καταδικάστηκε πέρυσι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αθωώθηκε φέτος στο Εφετείο! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Δικαστική ανατροπή για γυναικολόγο: Καταδικάστηκε πέρυσι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αθωώθηκε φέτος στο Εφετείο!

Ολοκληρωτική ανατροπή σημειώθηκε χθες στη Λάρισα σε μια δικαστική υπόθεση που αφορούσε σε γυναικολόγο που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός μωρού λίγες ώρες μετά τη γέννησή του...

Ο γυναικολόγος από τον Βόλο αν και στο πρώτο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε 20 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, χθες αθωώθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας που έκανε δεκτή και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2013 στον Βόλο. Η γυναίκα ξεκίνησε από νησί των Σποράδων για να γεννήσει στον Βόλο. Ο γιατρός επέλεξε τον φυσιολογικό τοκετό και χρησιμοποίησε βεντούζα σιλικόνης. Το παιδί γεννήθηκε στις 19.25 το απόγευμα όμως παρουσίασε προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στις 00.30. Τρεις ώρες μετά όμως δεν άντεξε και κατέληξε.

Στο πρώτο δικαστήριο και συγκεκριμένα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου κηρύχτηκε ένοχος γιατί δεν χειρίστηκε σωστά τον τοκετό που τον χαρακτήριζε εργώδη (δηλαδή μεγάλης αντικειμενικής δυσκολίας τοκετός που ταλαιπωρεί το έμβρυο).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το πρώτο δικαστήριο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι «απέφυγε να πραγματοποιήσει καισαρική τομή και δεν χειρίστηκε σωστά τη βεντούζα σιλικόνης-συκία (μέθοδος σικυουλκίας), με την οποία ολοκλήρωσε τον τοκετό».

Τα παραπάνω όμως δεν αποδείχθηκαν στο χθεσινό εφετείο. Ο γιατρός κατά τη διάρκεια της απολογίας του αναφέρθηκε στη μεγάλη του εμπειρία αναφέροντας πως έχει κάνει χιλιάδες γέννες. Ισχυρίστηκε πως δεν προκύπτει θάνατος από τα αιματώματα λόγω χρήσης βεντούζας. Είπε πως η γυναίκα (δεν μιλούσε καλά ελληνικά σύμφωνα με τον ίδιο) που ήρθε από το νησί των Σποράδων είχε ασθενείς ωδίνες και πως όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Τόνισε πως την εξέτασε και ο διευθυντής της κλινικής που παρά το γεγονός πως ήταν Σάββατο βρέθηκε εκεί, τα βρήκε όλα σε ομαλά πλαίσια. Είπε πως ο τοκετός ήταν εργώδης. «Το παιδί έβγαινε, όμως η γυναίκα έκλεισε τα πόδια της και εμείς προσπαθήσαμε να την ανοίξουμε. Είχαμε 3 λεπτά γιατί το μωρό τόσο ζει χωρίς οξυγόνο. Μέσα σε αυτά έπρεπε να κάνω τα πάντα. Αυτό που έπρεπε ήταν να το πάρω με βεντούζα. Ταυτόχρονα έπρεπε να ανοίγουμε τα πόδια και να το τραβήξουμε» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Καταλαβαίνετε την πίεση που είχαμε εκείνη την ώρα».

Σε ερώτημα γιατί δεν έγινε καισαρική απάντησε «δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε αυτόν τον χρόνο να ετοιμαστεί το χειρουργείο για την καισαρική και να κάνουμε όλη τη διαδικασία που λέει το πρωτόκολλο».

Γι’ αυτό πρόσθεσε «επέλεξα αυτή τη μέθοδο που ήταν συνήθης. Όταν υπάρχει μια δυσκολία να πάρουμε το παιδί το παίρνουμε με βεντούζα. Οι πρώτες μετρήσεις ήταν καλές» για να τονίσει πως ό,τι έγινε από εκεί και πέρα είναι μια άλλη υπόθεση.

Στο περσινό δικαστήριο του Βόλου είχε τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Πληροφορίες: eleftheria.gr

Βίντεο - Ρεπορτάζ







ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ