Γνωστοί δικηγόροι καταγγέλλουν την αθώωση αστυνομικών που κατηγορούνται πως βασάνισαν κρατούμενο - «Η δικαστική απόφαση είναι άλλη μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της δικαιοσύνης» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Γνωστοί δικηγόροι καταγγέλλουν την αθώωση αστυνομικών που κατηγορούνται πως βασάνισαν κρατούμενο - «Η δικαστική απόφαση είναι άλλη μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της δικαιοσύνης»

Δυστυχώς η ατιμωρησία αστυνομικών παρατηρείται σε μέγιστο και προκλητικό βαθμό και στα Δικαστήρια Χαλκίδας...
 

Γνωστοί δικηγόροι καταγγέλλουν την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών από την κατηγορία των βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένου.

Την χαρακτηρίζουν ως μία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο της Πάτρας δεν έλαβε υπόψη του, όπως υποστηρίζουν, σωρεία αποδεικτικών στοιχείων ενοχής των κατηγορουμένων, με τους δικηγόρους να ζητούν την άσκηση έφεσης.

Αναφέρουν ειδικότερα, οι συνήγοροι του φερόμενου ως θύματος βασανισμού, Παύλος Σαράκης και Κώστας Παπαδάκης:

«Η χθεσινή, αθωωτική για τους τέσσερις κατηγορούμενους για βασανιστήρια αστυνομικούς, απόφαση του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, αποτελεί μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση παρέβλεψε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, φωτογραφιών, ιατροδικαστικών εκθέσεων, ιατρικών βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, τα οποία αποδείκνυαν όχι μόνο την τέλεση πράξεων βασανισμού σε βάρος συλληφθέντος στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Ασφάλειας Πατρών, Ερμού 95, το Νοέμβριο 2013, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε οργανωμένα η συγκάλυψη των βασανισμών, που έγιναν εν γνώσει και της ηγεσίας της Ασφάλειας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και με την ανοχή τους. 

Αυτό φάνηκε και από την καθημερινή προσέλευση δεκάδων ασφαλιτών στο ακροατήριο σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους αστυνομικούς, αλλά και δεκάδων μαρτύρων υπεράσπισής τους.

Η πολιτική αγωγή είχε επισημάνει από την αρχή την προκατάληψη της έδρας και της Εισαγγελέως σε βάρος τους βασανισθέντος πολιτικώς ενάγοντός και υπέρ των κατηγορουμένων αστυνομικών και την είχε αναδείξει προβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης εναντίον όλων των μελών της σύνθεσης, που φυσικά δεν έγινε δεκτή. 


Επίσης, είχε επισημάνει την πρωτοφανή διαμαρτυρία των κατηγορουμένων για το γεγονός ότι η δίκη καλυπτόταν από ορισμένα Μ.Μ.Ε., πράγμα το οποίο προφανώς τους ενοχλούσε διότι δυσχέραινε την αδιαφάνεια μέσα από την οποία επεδίωκαν την αθώωσή τους.

Η αθωωτική απόφαση εκπέμπει μήνυμα ατιμωρησίας της κατάχρησης αστυνομικής εξουσίας, νομιμοποίησης της αστυνομικής βίας απέναντι στους πολίτες, αποδοκιμασίας και περιφρόνησης για όσους προσφεύγουν στην έννομη τάξη και ζητούν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και απογοήτευση για όσους πιστεύουν στον εξισορροπητικό ρόλο της δικαιοσύνης.

Το λόγο τώρα έχουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς προκειμένου, όπως θα ζητηθεί, να ασκήσουν το δικαίωμα έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης για να κριθεί αντικειμενικά η υπόθεση στον δεύτερο βαθμό και να μην προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αστυνομικών κακοποιήσεων και βασανισμών και στην παραπέρα αυταρχική εξέλιξη του κράτους.

Αθήνα, 31-5-2018

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Κώστας Παπαδάκης
Παύλος Σαράκης»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA