Ο Βαρδαρός απαντά στον Κεδίκογλου για την λειτουργία της ΤΟ.Μ.Υ Δροσιάς | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ο Βαρδαρός απαντά στον Κεδίκογλου για την λειτουργία της ΤΟ.Μ.Υ Δροσιάς

Προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης κατήγγειλε ο Σίμος Κεδίκογλου για την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) στη Δροσιά - Η απάντηση του Χαλκιδέου Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας...

Η ανακοίνωση Βαρδαρού

«Τώρα αυτό είναι θράσος ή άγνοια;

Κατανοώντας απολύτως το άγχος του κυρίου Κεδίκογλου και της ΝΔ που βλέπουν στην πράξη τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις δομές της δημόσιας και δωρεάν δημόσιας υγείας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οφείλουμε να τον ενημερώσουμε για τα κάτωθι σχετικά με την λειτουργία της ΤΟΜΥ Δροσιάς.

1. Η ευρύτερη περιοχή της Ανθηδώνας και της Κανήθου, μέσω της λειτουργίας της ΤΟΜΥ ενισχύθηκε με μία ομάδα υγείας, η οποία λειτουργώντας με 1 ακόμη γιατρό, 2 νοσηλευτές, 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικό λειτουργό, 2 διοικητικά στελέχη παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους!Κατά συνέπεια όχι απλώς δεν έχουν υποβαθμιστεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά έχουν αναβαθμιστεί.

2. Τον επόμενο μήνα η περιοχή, μέσω της λειτουργίας της ΤΟΜΥ, θα αποκτήσει για πρώτη φορά παιδίατρο ο οποίος θα παρέχει και αυτός τις υπηρεσίες του δωρεάν σε όλους!

3. Οι πολίτες που θα επιλέξουν να εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη δημόσια δομή δεν χρειάζεται να πληρώνουν σε ιδιώτες γιατρούς ακόμη και το 10εύρω για μία απλή συνταγογράφηση!

4. Έννοιες άγνωστες όπως πρόληψη, αγωγή υγείας, συνέχεια στην φροντίδα, Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας βρίσκουν εφαρμογή στην ΤΟΜΥ Δροσιάς που είναι μία από τις 96 τέτοιες δημόσιες δομές που λειτουργούν σε ολόκληρη την χώρα! Αυτά που μέχρι το 2014 ήταν αντικειμένο που αφορούσε απλώς τα χορηγούμενα συνέδρια δημοσίων σχέσεων πλέον γίνονται πράξη και γίνονται κεκτημένο του συνόλου των πολιτών. Αντί να διατίθενται εκατομμύρια σε ενημερωτικές καμπάνιες και δημόσιες σχέσεις οι πολίτες αποκτούν πρακτικές και απολύτως χρήσιμες υπηρεσίες στη γειτονιά τους!

5. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Χαλκίδα όπως και σε όλη τη χώρα αγκαλιάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την Εκκλησία, από συλλόγους ασθενών και από όλη την τοπική κοινωνία ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Ο καθημερινός διάλογος με τους φορείς και τους εξυπηρετούμενους πολίτες είναι εποικοδομητικός και θα φέρει και άλλες θετικές αλλαγές που δεν θα αφορούν βέβαια την ταμπέλα που απασχολεί τον κύριο Βουλευτή!

Είναι πλέον ορατό σε όλους ειδικά στην Εύβοια ότι από τα άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και το αποδεκατισμένο ΕΚΑΒ του 2014, καθώς και από τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου που ήθελε να κλείσει και να μετατρέψει σε Κέντρα Υγείας η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας σε πλήρη ακινησία και το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας περάσαμε σε μια κυβέρνηση που στήριξε και αναβάθμισε τα δύο νοσοκομεία (Κύμης, Καρύστου) προχωρά και θα παραδώσει το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, αξιοποιεί τα κληροδοτήματα στο χώρο της υγείας, ανοίγει νέες δομές με το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό στις θέσεις τους, αυξάνονται συνεχώς οι δωρεάν υπηρεσίες προς τους πολίτες και ταυτόχρονα εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι!

Η ΝΔ που χρέωνε 5€ σε όλους την είσοδο στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και 20€ στο εξιτήριο μετά από νοσηλεία, έκλεινε δομές και απέλυε εργαζόμενους εγκαλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση για τις προσλήψεις που κάνει στον ευαίσθητο αυτό τομέα και για το γεγονόςότι ανοίγουμε νέες δομές αποδεικνύοντας στην πράξη πως μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται οι πόροι του κράτους για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Η αντιπολίτευση απέδειξε στην πράξη ότι γι΄ αυτούς το δημόσιο είναι για να ενισχύει την ιδιωτική αγορά και όχι για να υπηρετεί τον πολίτη. Η κυβέρνηση αντίθετα πιστεύει πραγματικά στο κοινωνικό κράτος και αγωνίζεται για να το ενισχύσει.

Ο κατάλογος των συγκρίσεων του 2014 με το σήμερα δεν σταματά μόνο στα κτίρια. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας! Σήμερα όλοι έχουν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, σε εξετάσεις, νοσηλείες, χειρουργεία και σε ακριβές θεραπείες! Επί ΝΔ ήταν στο έλεος του Θεού και της φιλανθρωπίας!

Το νέο μοντέλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 170.000 πολίτες (στοιχεία Αυγούστου), παραπέμποντας σε άλλες υπηρεσίες υγείας μόλις το 1% αυτών, θα εξοικονομήσει μέχρι το τέλος του 2018 πάνω από 6 εκατ. € από την δαπάνη για υγεία των ελληνικών νοικοκυριών και αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) παράδειγμα υλοποίησης του εμβληματικού στόχου του Οργανισμού για καθολική κάλυψη και ποιοτική φροντίδα του πληθυσμού.

Λυπούμαστε πραγματικά που αντί εποικοδομητικής κριτικής που θα βοηθούσε να αναπτυχθούν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, δεχόμαστε μια τυπολατρική κριτική για την ταμπέλα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ανάγκη από αξιόπιστες και ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή την ανάγκη αγωνίζεται και καλύπτει η κυβέρνηση γιατί για εμάς η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και οφείλει να τις καλύπτει το κράτος ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του καθενός».

Τι είχε δηλώσει ο Κεδίκογλου

«Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη συστέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου Δροσιάς (Π.Ι Δροσιάς) με την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) επισημαίνει ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κάνοντας -παράλληλα- λόγο για προχειρότητα και παντελή έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει, ότι το όλο εγχείρημα καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει με χαρακτηριστική την περίπτωση της συστέγασης του Π.Ι Δροσιάς στο οίκημα της ΤΟ.Μ.Υ Δροσιάς, όπου παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία των δύο ανεξάρτητων δομών Υγείας με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι πολίτες.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού χαρακτηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Το όλο εγχείρημα καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει με την ανακοίνωση της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας χωρίς να έχει προηγηθεί καμία οργάνωση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συστέγασης του Περιφερειακού Δροσιάς Ευβοίας στο οίκημα της ΤΟ.Μ.Υ Δροσιάς παρά το ότι εγείρονται ερωτήματα για τη μη ανάρτηση της εν λόγω απόφασης στο Πρόγραμμα Διαύγεια. Αντιθέτως η μόνη ανάρτηση αφορούσε στο κλείσιμο του Π.Ι Δροσιάς- που είναι ανεξάρτητη δομή ενταγμένη στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών – και η διακοπή μισθώματος του χώρου. Επίσης, σε ό, τι αφορά τη συστέγαση στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, όπου αναφέρονται και οι ΤΟ.Μ.Υ, διαπιστώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ σε τροπολογία του νόμου γίνεται αναφορά στο ότι μόνο οι ΤΟ.Μ.Υ μπορούν να πάνε σε ήδη υπάρχουσα Δημόσια Υπηρεσία και όχι το αντίθετο όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Εκτός αν υπάρχει άλλη σχετική νομοθεσία.

Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός, ότι μετά την μετακίνηση του Περιφερειακού Ιατρείου στο νέο οίκημα απαγορεύθηκε στους ιατρούς να τοποθετήσουν σήμανση του Ιατρείου, όντας ανεξάρτητος πάροχος υγείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη αιτιολογία για ενδεχόμενη εμπλοκή με το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ο χώρος στον οποίο συστεγάζονται οι δύο δομές είναι ακατάλληλος και μη λειτουργικός, καθώς παρουσιάζει προβλήματα και ελλείψεις, με αποτέλεσμα αφενός να ελλοχεύει κίνδυνος ασθενειών και αφετέρου να δυσχεραίνεται το έργο της εξυπηρέτησης των πολιτών, οι οποίοι και έχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο αναδεικνύεται το πρόβλημα δημοσιεύτηκε και στον τοπικό Τύπο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν βγήκε ποτέ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση συστέγασης; Είναι νόμιμη η συστέγαση των δύο ανεξάρτητων δομών με τον τρόπο που έγινε;

Βάσει ποιού ΦΕΚ, νόμου ή άλλης διάταξης δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σήμανσης του Π.Ι Δροσιάς από τη στιγμή που η απόφαση κάνει λόγο για συστέγαση;

Είναι ενήμερο το ΕΣΠΑ και συμφωνεί τόσο για τη συστέγαση των δύο δομών όσο και την καταλληλότητα του χώρου;»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA