Νέα Πρόεδρος του ΣτΕ η Δικαστής Αικατερίνη Σακελλαροπούλου - Για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας | EviaZoom.gr - Εύβοια News
ΥΔΑΤΟΡ
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Νέα Πρόεδρος του ΣτΕ η Δικαστής Αικατερίνη Σακελλαροπούλου - Για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας...

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανέδειξε την Δικαστή και Αντιπρόεδρο μέχρι πρότινος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στον ανώτατο θώκο της Δικαιοσύνης.

Η επιλογή εκκρεμούσε από τον Ιούνιο, μετά τη θορυβώδη παραίτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου τον Μάιο του 2018.

Αντιπρόεδροι του ΣτΕ ανεδείχθησαν οι Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Δήμητρα Κοκκοτίνη, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και η Ειρήνη Καλού.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η 22η πρόεδρος του ΣτΕ, από την ίδρυση του στις αρχές του αιώνα, με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, αλλά και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο γυναικοκρατείται (στο επίπεδο των εισηγητών, η αναλογία είναι έξι προς έναν), εντούτοις καμία προεδρία δεν ήταν μέχρι σήμερα γένους θηλυκού.

Το όνομα της είχε ακουστεί κατά τη θητεία του Νικόλαου Σακελλαρίου, καθώς – μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο –, είχε παραιτηθεί από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικρίνοντας τόσο τη στάση του Προέδρου του δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που είχε δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ένωσης.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1982. Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος.

Νότια Εύβοια - Δύστος: Ζευγάρι Αλβανών καλλιεργούσε χασισοφυτεία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Φυτεία με 40 δενδρύλλια κάνναβης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, σε ιδιαίτερα...

Βίντεο - Ρεπορτάζ