Εγκρίθηκε εν μέσω αντιπαράθεσης ο διορισμός της Χαλκιδέας Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού - «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς! Μόνο αν παραιτηθώ!» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
ΥΔΑΤΟΡ
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Εγκρίθηκε εν μέσω αντιπαράθεσης ο διορισμός της Χαλκιδέας Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού - «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς! Μόνο αν παραιτηθώ!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό της Χαλκιδέας πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού...
 
Υπέρ του διορισμού της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Κατά δήλωσε η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
 

Κατά την εισήγησή της νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Θάνου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατελέσει με αμεροληψία τα καθήκοντά της εφόσον εγκριθεί ο διορισμός της.

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία», είπε.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», ανέφερε η κ. Θάνου.

«Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου καταλόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», είπε η Βασιλική Θάνου για τον διορισμό της οποίας στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε την Τετάρτη στη Βουλή η ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

 

Η ίδια πάντως επεσήμανε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση επειδή στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε «η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία».
 

Ερμήνευσε τις σε βάρος της επιθέσεις «λόγω των θέσεων που είχε» οπότε βρέθηκε «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα» και δεσμεύτηκε πως με «αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτεί και σε όλη τη θητεία της» αν αναλάβει την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής.
 

«Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ειδικά για τη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η Βασιλική Θάνου είπε: «Αποδέχθηκα τη θέση εκείνη γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την κρίση. Η θέση ήταν άμισθη γι΄αυτό άλλωστε τον λόγο».

Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως τη διαφωνία του στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμιζε ότι η κ. Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και επισήμαινε ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου μέχρι σήμερα συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του. 

Δραγασάκης: Η επιλογή Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα κώλυμα

«Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και συμπλήρωσε πως «η τοποθέτηση ανώτατων δικαστικών λειτουργών θεωρείται ότι διασφαλίζει καταρχήν το τεκμήριο της ανεξαρτησίας σε τέτοιες επιτροπές».

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια, πρέπει να πω ότι θέλει προσοχή να τηρούμε ενιαίες αρχές, αν θεωρηθεί ότι το να είναι κάποιος σύμβουλος σε υπουργό ή σε Πρωθυπουργό συνιστά κώλυμα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με πρώην υπουργούς ή με πρώην γραμματείς κομμάτων που είναι σε Ανεξάρτητες Αρχές», τόνισε επίσης.

Ο κ. Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές κατά της Ν.Δ. με αφορμή την επιστολή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν. «Αυτή η επιστολή του προέδρου της ΝΔ που διαβάζω εδώ, φοβάμαι ότι ανοίγει θέματα και θα μετανιώσετε γι΄ αυτή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. "Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κυρία Θάνου, ούσα σύμβουλος του πρωθυπουργού, συνδιαμόρφωνε πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα. Είναι σοβαρό αυτό; Ποιο σοβαρό όμως είναι ότι η επιστολή φαίνεται να αποδίδει ευθύνη στην υπάρχουσα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγώ δεν έχω πάρει τηλέφωνο τον κ. Κυριτσάκη. Κατηγορούμαι εγώ ότι ως υπουργός παραβιάζω την ανεξαρτησία;», διερωτήθηκε.

ΒΙΝΤΕΟ

Νότια Εύβοια - Δύστος: Ζευγάρι Αλβανών καλλιεργούσε χασισοφυτεία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Φυτεία με 40 δενδρύλλια κάνναβης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, σε ιδιαίτερα...

Βίντεο - Ρεπορτάζ