ΕΕΜΥΥ για νέους Διοικητές Νοσοκομείων: «Απογοητευτική η διαδικασία επιλογής! Να ακυρωθεί ο διορισμός τους!» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
VIANEX
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

ΕΕΜΥΥ για νέους Διοικητές Νοσοκομείων: «Απογοητευτική η διαδικασία επιλογής! Να ακυρωθεί ο διορισμός τους!»

Αναστολή της πρόσληψης των 111 Διοικητών και των Αναπληρωτών τους που επέλεξε για τα Νοσοκομεία ζητά από την κυβέρνηση, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)...

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε:

«Είναι λυπηρή και απογοητευτική η διαπίστωση ότι η διαδικασία επιλογής ακολούθησε την πεπατημένη, χωρίς να συμβάλει στον εμπλουτισμό του ΕΣΥ με τεχνογνωσία επιστημονικής διοίκησης, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός. 

Οι αψιμαχίες των κομμάτων, με συγκριτική αναφορά στο μέγεθος των συναφών και διαχρονικών αμαρτημάτων τους, απλά συσκοτίζει το μεγάλο ερώτημα:
 

Πρέπει τα νοσοκομεία να είναι κρατικές υπηρεσίες που κηδεμονεύονται και ετεροκαθορίζονται από το εκάστοτε υπουργικό γραφείο και την κομματική νομενκλατούρα ή δημόσιοι οργανισμοί αποτελεσματικής και αυτόνομης λειτουργίας υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών;
 

Είναι επιθυμητός ή όχι ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ; 

Από τις πολιτικές και άσχετες επαγγελματικές ιδιότητες των περισσότερων υπό διορισμό Διοικητών είναι πασιφανές ότι διατηρήθηκε αλώβητο το παλαιοκομματικό μοντέλο.

Η ΕΕΜΥΥ δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι 111 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή ήταν "άριστοι" ή έστω καταλληλότεροι, μεταξύ των 1.650 υποψηφίων και τονίζουν ότι γνωρίζουν ότι υπήρχαν υπηψήφιοι "με πολλαπλάσια ειδικά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο υγειονομικό σύστημα. Προκάλεσαν (ή θα προκαλέσουν σύντομα) δηκτικά και χιουμοριστικά σχόλια της κοινής γνώμης.
 
Το αξιόλογο, στρατιωτικό μοντέλο management δεν ανταποκρίνεται, κατ’ αρχάς, στις ιδιαιτερότητες και στην πολυ - επαγγελματική συγκρότηση του ΕΣΥ. Θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι μόνο πρώην διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων ή άλλοι αξιωματικοί ε.α. με αποδεδειγμένη εξειδίκευση στο health/hospital management, αν υπάρχουν. 

Η διεθνώς ισχύουσα θεωρία της ενεργού γήρανσης δεν συμβιβάζεται με το γενικευμένο αποκλεισμό από θέσεις ευθύνης όλων των στελεχών τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών), που είναι φορείς χρήσιμης εμπειρίας και γνώσης και επιθυμούν να τις μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους. 

Προφανώς, η προσέγγιση είναι διαφορετική για άτομα χωρίς σχετικά προσόντα και τέταρτης ηλικίας (άνω των 75 ετών).
Η υπογραφή συμβολαίων αποτελεσματικότητας των διοικητών εφαρμόσθηκε ήδη το 2001, αλλά χωρίς συνέχεια μετά το 2004, με ευθύνη όλων των κυβερνώντων κατά την τελευταία 15ετία. 

Ιδιαίτερα οι πολλές δεκάδες "εξωτικοί" (ως προς το υγειονομικό σύστημα και το επάγγελμά τους) διοικητές είναι αδύνατο να εξοικειωθούν με το εργασιακό πνεύμα και τις συνθήκες της νοσοκομειακής λειτουργίας ή να πληροφορηθούν τι σημαίνει VBHC, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΤΝ, DRGs, ICD, BI (ή έστω... σκοραμίδα!), πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε δείκτες PROs, PREMs και KPIs, με ασαφείς προσδιορισμούς του μέτρου αποτελεσματικότητας (αύξηση, μείωση)".

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση και είτε να αναστείλλει τους διορισμούς, είτε να προσφέρει θητεία μόνο έξι (6) μηνών, σε όσους το αποδεχθούν. 

Σκοπός της πρότασης είναι η επαναπροκήρυξη των θέσεων για την επιλογή κατάλληλων στελεχών, με άλλο νομικό καθεστώς, όπως αυτό που έχει προταθεί παλαιότερα από την ΕΕΜΥΥ και διασφαλίζει επιλογή μεταξύ εχόντων τα προσόντα για το κρίσιμο καθήκον διοίκησης οργανισμών με τεράστιους προϋπολογισμούς και αντικείμενο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας».

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα