Δίκη για ανατινάξεις ATM στην Εύβοια: Ένας στη φυλακή, 6 καταδικάστηκαν με αναστολή και μία αθώωση (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Δίκη για ανατινάξεις ATM στην Εύβοια: Ένας στη φυλακή, 6 καταδικάστηκαν με αναστολή και μία αθώωση (ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για την υπόθεση με τους 8 συλληφθέντες που είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ τον Ιανουάριο του 2019 ως εξιχνιασμένη από την Ασφάλεια Χαλκίδας με τις 10 ανατινάξεις ΑΤΜ τραπεζών σε Ερέτρια, Αμάρυνθο, Αρτάκη και Αυλωνάρι με την μέθοδο «PLOFKRAAK» και εκρηκτικής ύλης, αλλά και μιας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στο Βασιλικό Χαλκίδας, καθώς και απόπειρα ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στη Χαλκίδα...

Όπως είχε ανακοινωθεί, κατά την τέλεση των εγκληματικών τους ενεργειών, οι συλληφθέντες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου «Kalashnikov» και η συνολική λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ, ενώ οι συλληφθέντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διάπραξη εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν διακεκριμένης μορφής φθορές και εμπρησμοί, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και άλλα αδικήματα.

1,5 χρόνο μετά τις συλλήψεις, η υπόθεση εκδικάστηκε και ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Εύβοιας, στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Χαλκίδας, το οποίο καταδίκασε και τους 7 (άνδρες) κατηγορούμενους, ενώ αθωώθηκε η 27χρονη σύντροφός του 33χρονου Αθηναίου, που είχε ηγετικό ρόλο σύμφωνα με την δικογραφία, ο οποίος είχε βίλα με πισίνα στην Ερέτρια και φέρονται να έκαναν μαζί χλιδάτη και πολυτελή ζωή. 

Συνήγορος της 27χρονης ήταν η δικηγόρος Αναστασία Καρλή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον 33χρονο φερόμενο Αρχηγό (πρώην υπάλληλο γραφείου τελετών) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών χωρίς αναστολή και αφού άσκησε έφεση πήρε ξανά το δρόμο για την φυλακή.

Αντίθετα οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν μεν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι δε, καθώς η έφεση τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ανάμεσα τους ήταν ένας ψαράς από την Ερέτρια που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, ο οποίος είχε συνήγορο τον γνωστό δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου.

Επίσης σε 2 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας μεσίτης από την Ερέτρια, ενώ σε 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν ένας Χαλκιδέος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών και ο Αθηναϊος κουμπάρος του, ο οποίος εργάζεται σε νυχτερινά κέντρα.

Οι άλλοι δύο που καταδικάστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και αυτοί λόγω αναστολής, είναι από την Αθήνα. 

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας ήταν να απαλλαγούν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι από τις σοβαρότερες κατηγορίες που τους αποδίδονται, επειδή όπως είπε, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν κρίνονται ικανά, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους Εφέτες Δικαστές.

Δείτε τι είχε εντοπίσει η Ασφάλεια Χαλκίδας για την υπόθεση και την σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί:


Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, ενέχονται, το χρονικό διάστημα από 06-03-2017 έως και 08-06-2018, συνολικά στην διάπραξη:

(6) ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών και αφαίρεσης χρηματικών ποσών από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας (τρεις περιπτώσεις), της Αμαρύνθου, της Νέας Αρτάκης και στα Χάνια Αυλωναρίου Ευβοίας.

(4) ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών, χωρίς να καταφέρουν να τα διαρρήξουν και να αφαιρέσουν χρήματα από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας (δύο περιπτώσεις), καθώς στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, για την εξιχνίαση της οποίας ήταν σημαντική η συμβολή στην διενεργούμενη έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.

Ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στο Βασιλικό Ευβοίας, καθώς και Απόπειρας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, σε περιοχή της Χαλκίδας.

Η συνολική λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ.

Γίνεται μάλιστα μνεία ότι στις περισσότερες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την τέλεση των εγκληματικών τους ενεργειών, οι δράστες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου «Kalashnikov».

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκε και σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

πιστόλι κρότου – λάμψης και κυνηγετικό όπλο,

βαριοπούλα,

πληθώρα από κουκούλες τύπου «full-face»,

το χρηματικό ποσό των (17.060) ευρώ,

(30) συσκευές κινητών τηλεφώνων,
αυτοσχέδιος μηχανισμός, αποτελούμενος από μπαταρία και προσκολλημένα δύο καλώδια με

μονωτική ταινία, κατάλληλος για έναυση της εύφλεκτης ύλης,

φιάλη που περιείχε εύφλεκτο αέριο,

(4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

μικροποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), καθώς και βιβλίο με χειρόγραφες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για συναφή και άλλα αδικήματα (ληστείες, παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων κ.α.).


Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, καθώς και ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-01-2019 το πρωί, σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί των Α’, Β’ και Δ’ Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, ενώ στην Αττική τις έρευνες συνέδραμαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.), της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA