Εισαγγελέας απέρριψε μήνυση δικηγόρων κατά αστυνομικών για τις εκφράσεις «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» - Δεν είναι προσβλητικές ανέφερε | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εισαγγελέας απέρριψε μήνυση δικηγόρων κατά αστυνομικών για τις εκφράσεις «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» - Δεν είναι προσβλητικές ανέφερε

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση Aντιεισαγγελέως Πρωτοδικών να απορρίψει την έγκληση τριών δικηγόρων-μελών του, της Ευδοξίας Καλπατσινίδου, του Ιορδάνη και του Πέτρου Χατζηκαλλινικίδη -κατά τριών αστυνομικών για βίαιη επίθεση καθώς και αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά...

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το συμβάν έγινε στις 29/6/2018 κι ενώ ήταν στα δικαστήρια ασκώντας το λειτούργημά τους και πλην της σωματικής βίας που ασκήθηκε κατά της δικηγόρου οι αστυνομικοί τους απευθύνθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες».

Κατά την εισαγγελέα όμως , οι εν λόγω χαρακτηρισμοί δεν είναι προσβλητικοί κάτι που έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της , οι επίμαχες εκφράσεις «κατ’ αντικειμενική κρίση δεν περιέχουν είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας ή περιφρόνησή» τους, ούτε «είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Επίσης, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία και αυθαιρεσία μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο κατά των δικηγόρων αν και στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις 13 αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού (μεταξύ των οποίων και του προέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) που λένε το αντίθετο, αλλά και ιατρικών γνωματεύσεων που πιστοποιούν ότι η μία εκ των τριών παθόντων υπέστη κακώσεις στο δεξί χέρι και εμφάνισε αρρυθμίες ταχυκαρδίας ως αποτέλεσμα της έντονης ψυχικής φόρτισής της.

Ήδη οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών ζητώντας να ακυρώσει την διάταξη, να προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών και να τιμωρηθούν για τη βίαιη , υβριστική και προσβλητική συμπεριφορά τους.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποφάσισε να υποβάλει αναφορά κατά της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού, -που θεωρεί ότι η φράση «δικηγοράκια» δεν είναι προσβλητική ούτε απαξιωτική – στον Άρειο Πάγο.

Όπως μάλιστα δηλώνει στο dikastiko.gr ο νομικός συμπαραστάτης των δικηγόρων, Ανδρέας Ταγαράκης, «είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που βλέπω να απορρίπτεται στο στάδιο της προδικασίας έγκληση, για τη βασιμότητα της οποίας έχουν καταθέσει 13 αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πλέον αυτού πρέπει να τονιστεί ότι στην απορριπτική διάταξη υπάρχουν παραδοχές που προσβάλλουν σύσσωμο το δικηγορικό σώμα».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA