Αναμενόμενο! Πιο σκληρό lockdown τουλάχιστον εως 28 Φεβρουαρίου σε όλη την Εύβοια που έχει 501 ενεργά κρούσματα - Ανοιχτά μόνο super market, καταστήματα τροφίμων, mini market, φαρμακεία και βενζινάδικα μέχρι τις 17:00 - Όλα τα μέτρα! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αναμενόμενο! Πιο σκληρό lockdown τουλάχιστον εως 28 Φεβρουαρίου σε όλη την Εύβοια που έχει 501 ενεργά κρούσματα - Ανοιχτά μόνο super market, καταστήματα τροφίμων, mini market, φαρμακεία και βενζινάδικα μέχρι τις 17:00 - Όλα τα μέτρα!

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο) θα είναι από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου (13-02-2021) τουλάχιστον εως 28 Φεβρουαρίου ολόκληρος ο Νομός της Εύβοιας, εκτός της Σκύρου, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς...
Χαρακτηριστικά τόνισε:

«Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στη Χαλκίδα, με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας, που παρασύρει και το νομό της Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί. Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα. Η Αττική εμφανίζει μία ήπια αύξηση. Φαίνεται σαν να σταθεροποιήθηκε λιγάκι ρυθμός αύξησης με αυξημένο όμως γενικά φορτίο, αφού υπολογίζουμε περισσότερα από 5.100 ενεργά κρούσματα. Εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και η πόλη του Πειραιά, όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία των 40 ετών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πλην της Σκύρου, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας, ο Δήμος Μυκόνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι Δήμοι της, πλην της νήσου Σκύρου».

Τα μέτρα - Οι απαγορεύσεις

- Απαγόρευση κυκλοφορίας: 18:00 εως 5:00 το πρωί

- Αναστέλλεται - απαγορεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

- Αναστέλλεται - απαγορεύεται η λειτουργία σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

- Απαγορεύεται η πώληση διαρκών αγαθών (υπολογιστές, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.α)

- Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

- Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα καπνικών), καθαριστήρια, pet shop, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, το ωράριο καθορίζεται από τις 7:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.

- Για την εστίαση, η λειτουργία επιτρέπεται μόνο το πακέτο από το κατάστημα (take away), η διανομή (delivery) μέχρι τις 1:00 τα ξημερώματα και η καθ’ οδόν εξυπηρέτηση (drive-through) και μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών και απαγορεύεται η παραμονή των πελατών εντός και εκτός των χώρων με ευθύνη των επιχειρήσεων εστίασης, (θα επιβάλλεται πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας).

- Απαγόρευση λαϊκών αγορών τα Σάββατα.

- ΤΑ ΚΤΕΟ θα είναι ανοιχτά έως τις 17:00 το απόγευμα

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

- Δεν επιτρέπεται η πώληση από τα σούπερ μάρκετ η πώληση παιχνιδιών και η πώληση διαρκών αγαθών (υπολογιστές, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.ο.κ.)

- Για τους χώρους λατρείας, εκκλησιών ο αριθμός θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού (ιερέας, ψάλτες και νεωκόρος) δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 4 άτομα, εκτός των Ιερών Ναών που χοροστατεί Μητροπολίτης όπου ο αριθμός ορίζεται σε 6 άτομα. Οι θύρες του ναού παραμένουν κλειστές και ο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων. Σε περίπτωση που η λειτουργία μεταδίδεται από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο ή μέσω διαδικτύου επιτρέπεται η παρουσία του απαραίτητου προσωπικού που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 άτομα. Απαγορεύεται να παραβρίσκονται φυσικά πρόσωπα στο προαύλιο χώρο του ναού κατά την διάρκεια τέλεσης των ιερών ακολουθιών. Απαγόρευση των εξωτερικών μεγάφωνων για την μετάδοση των λειτουργιών. Η προσέλευση για ατομική προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης χωρίς υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 9 ατόμων στους χώρους λατρείας.

- Όσον αφορά τώρα στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

- Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στο μεν ιδιωτικό τομέα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

- Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρνουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA