Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας» - Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας» - Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Έχω μία ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας. Να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθόν. Και επί δικών σας και επί δικών μας ημερών...»

Με αυτήν τη χαρακτηριστική φράση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνόδευσε την παρέμβασή του, στην ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. 

«Ναι υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ο ένστολος μόνο όταν σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει τον δικό του σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ακόμα και όταν ένας ύποπτος αρνείται να τους ακολουθήσει, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο...», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ανοίγω, ανοίγουμε όλοι τα αυτιά μας, για να σας ακούσουμε», σημείωσε και προχώρησε στην ανακοίνωση τεσσάρων μέτρων.

«Ειδικότερα:

- Όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάσει γεγονότα κατά το δοκούν. Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας δεδομένων και θέλω την ξεκάθαρη απάντηση σας κ. Τσίπρα εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την πρόταση".

- Θα υπάρχει συνεργασία με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική ή η βρετανική, για να ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ που είναι απαραίτητα, προκειμένου να υπάρχει διάγνωση, εκ των προτέρων, εάν κάποιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή προς τη βία που θα τον καθιστά επικίνδυνο, για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.

- Το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

- Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει, με νομοθετική ρύθμιση, ειδικό βοηθό συνήγορο, με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών». 

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA