Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας κακοποιούν νέους και οικογένειες και καλύπτετε την ατιμωρησία...» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας κακοποιούν νέους και οικογένειες και καλύπτετε την ατιμωρησία...» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της «μονομαχίας» μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας...

«Δε μας φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα έξω από το σπίτι, στη πλατεία της γειτονιάς τους, δεν πρόκειται για την οργή των μπαχαλάκηδων αλλά για την οργή των νοικοκυραίων που θα πρέπει να την φοβούνται. Δεν ήταν δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή. Εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του.

Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμιση χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος; Το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους, η βία τρέφει τη βία και η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος. Όλα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη».

Αναφερόμενος στη σύσταση της επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον κ. Αλιβιζάτο προς ενός χρόνου, σημείωσε ότι ο ίδιος ο πανεπιστημιακός δήλωσε πως «ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός» και «εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού, οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνει η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ είναι ανεκπαίδευτοι νέοι άνθρωποι που βράζει το αίμα τους και τους οποίους ρίχνουν στο πλήθος, όπως βολεύει την πολιτική τους ατζέντα. Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη. Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, περίοδοι που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές», 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης της αστυνομίας σε «στέρεες, σύγχρονες και ευρωπαϊκές βάσεις», με την «κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα» και «με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών. 

«Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο. Η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες… Σας ζητάμε να καταργηθεί». Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.

Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα:

«Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάρκου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς… Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας… Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA