Βόρεια Εύβοια - Λίμνη: Διαγράφηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση σε πολίτη με απόφαση του «Συνήγορου του Πολίτη» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Βόρεια Εύβοια - Λίμνη: Διαγράφηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση σε πολίτη με απόφαση του «Συνήγορου του Πολίτη»

Διαβάστε στο EviaZoom.gr το σκεπτικό της απόφασης...

Όπως προέκυψε από το περιεχόμενο της αναφοράς του στον «Συνήγορο του Πολίτη» και τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα, ο πολίτης υποβλήθηκε σε έλεγχο από αστυνομικά όργανα στην παραλιακή οδό της Λίμνης, όπου διαμένει και διαπιστώθηκε ότι κινείται πεζός χωρίς βεβαίωση, με συνέπεια να του επιβληθεί διοικητική κύρωση ύψους 300 ευρώ.

Ο πολίτης στο πλαίσιο του ελέγχου, επικαλέστηκε τη σωματική άσκηση, επιδεικνύοντας στα όργανα και το σχετικό απεσταλθέν μήνυμα (κωδικός 6). Ωστόσο, επειδή κρίθηκε ότι κινείται άσκοπα του επιβλήθηκε το εν λόγω πρόστιμο.  

Κατόπιν υποβολής των έγγραφων αντιρρήσεών του προς το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης, η τριμελής επιτροπή της Υπηρεσίας αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή τους, με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον περιορισμό κυκλοφορίας και συγκεκριμένα κατελήφθη καθήμενος σε παγκάκι με έτερο άτομο, ενώ είχε αποστείλει γραπτό μήνυμα στο οποίο αναφερόταν ότι πραγματοποιούσε σωματική άσκηση. Με την αναφορά του ο κος …. ζήτησε τη συνδρομή της Αρχής, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της εν λόγω διοικητικής πράξης, επειδή ο ίδιος δεν παραβίασε τη νομοθεσία περί περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, «η ατομική διοικητική πράξη πρέπει να περιέχει αιτιολογία, η οποία να περιλαμβάνει τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή της, να είναι σαφής, ειδική, επαρκής και να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η αιτιολογία της διοικητικής πράξης επιβολής του προστίμου της υπηρεσίας διαφέρει από εκείνη της απόρριψης της ένστασης. Κατά συνέπεια, επειδή τα πραγματικά περιστατικά της απόρριψης της ένστασης δεν προκύπτουν από την πράξη επιβολής προστίμου, έκρινε ότι η πράξη πάσχει και ζήτησε την ακύρωσή της».  

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης προέβη στη διαγραφή της πράξης επιβολής του προστίμου και τη σχετική ενημέρωση της αρμόδιας ΔΟΥ, στην οποία είχε βεβαιωθεί.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA