Δικαίωση στο Εφετείο Εύβοιας: Πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του δημοσιογράφου Μιχάλη Τσοκάνη για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος δύο αστυνομικών που του κατέθεσαν μήνυση με ψευδομάρτυρα - Ο δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 21 μήνες χωρίς αναστολή σε δίκη - παρωδία (ΦΩΤΟ & ΕΓΓΡΑΦΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δικαίωση στο Εφετείο Εύβοιας: Πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του δημοσιογράφου Μιχάλη Τσοκάνη για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος δύο αστυνομικών που του κατέθεσαν μήνυση με ψευδομάρτυρα - Ο δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 21 μήνες χωρίς αναστολή σε δίκη - παρωδία (ΦΩΤΟ & ΕΓΓΡΑΦΟ)

Εν Δικαίωση στο Εφετείο Εύβοιας - Πανηγυρική ομόφωνη αθώωση του δημοσιογράφου Μιχάλη Τσοκάνη, 4 χρόνια μετά, για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Χαλκίδας που του κατέθεσαν μήνυση με ψευδομάρτυρα - Ο δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 21 μήνες και χωρίς αναστολή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας τον Οκτώβριο του 2017 σε δίκη - παρωδία, όπως είχε αναφέρει και τότε το EviaZoom.gr (δείτε ΕΔΩ)...

4 χρόνια μετά ήρθε πανηγυρικά η δικαίωση για τον δημοσιογράφο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Εύβοιας που αποτελείτο από Εφέτες Δικαστές (με καταγωγή όλοι εκτός Εύβοιας) και Εισαγγελέα Εφετών, με συνήγορο τον δικηγόρο Γιάννη Απατσίδη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ακολουθήσουν και οι ανάλογες αποζημιώσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ μέσω αγωγών στα αρμόδια δικαστήρια.

Η αθωωτική απόφαση (ακριβες υπηρεσιακο αποσπασμα από το Εφετείο Εύβοιας):
Τα γεγονότα στη συγκεκριμένη υπόθεση: 

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε πραγματοποιηθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας με Δικαστή - Πρόεδρο της Έδρας, Μιχάλη Ντόστα, Αντεισαγγελέα της Έδρας, την Όλγα Ηλιοπούλου και άλλες δύο Δικαστίνες, τον Οκτώβριο του 2017.

Η υπόθεση είχε τελεστεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2013, όπου είχε υποβάλλει πρώτος μήνυση ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσοκάνης κατά αστυνομικού για απειλές και εξύβριση σε βάρος του με τις εκφράσεις (θα σε γαμ@σουμε για αυτά που έγραψες, κλπ) που έγιναν στο κέντρο της Χαλκίδας και αφορούσαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του EviaZoom.gr για τις στενές σχέσεις αστυνομικών της Χαλκίδας με Χρυσαυγίτες, και τις καταγγελίες, όπως το δημοσίευμα με ημερομηνία 09-10-2013 και τίτλο: ΕΥΒΟΙΑ: ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ! ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) που προκάλεσε και την ΕΔΕ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. (δείτε το ΕΔΩ).

Συγκεκριμένα οι Πακιστανοί στο Βασιλικό Χαλκίδας είχαν καταγγείλει στο EviaZoom.gr και στον Μιχάλη Τσοκάνη που είχε κάνει το ρεπορτάζ, ότι είχαν δεχθεί άγρια επίθεση με ξυλοδαρμό από ομάδα Χρυσαυγιτών, οι οποίοι επίσης με τσιμεντόλιθους και πέτρες κατέστρεψαν ολοσχερώς τα καταστήματα τους, και όλα αυτά μπροστά στα μάτια αστυνομικών που ήταν στο σημείο, ενώ στη συνέχεια, όπως είχαν καταγγείλει πήγαν να καταθέσουν μηνύσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας αλλά οι αστυνομικοί τους έδιωξαν. Σημειώνεται ότι ο σημερινός Ταξίαρχος Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας, Απόστολος Κουφός υπηρετούσε και τότε στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας ως Αξιωματικός. Επίσης ο Πέτρος Κωνσταντίνου είχε δηλώσει στο EviaZoom.gr ότι η Αστυνομία της Χαλκίδας καλύπτει και προστατεύει την Χρυσή Αυγή, κάτι που είχε δημοσιευτεί και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα (δείτε ΕΔΩ).

Παράλληλα λίγες μέρες πριν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του -τότε- Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο -τότε- Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας, Βαγγέλης Φλεβάρης, ο -τότε-, Διοικητής της Ασφάλειας Χαλκίδας, Πάρης Γάτος και άλλοι δύο αστυνομικοί, καθώς σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν Χρυσαυγίτες με ρόπαλα χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου. Μάλιστα για λόγους ευθιξίας είχαν παραιτηθεί τότε ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Απόστολος Κασκάνης. (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τα σχετικά δημοσιεύματα).

Ως προς την μήνυση λοιπόν που κατέθεσε ο δημοσιογράφος, αυτή ωστόσο δεν διερευνήθηκε ποτέ, ούτε πήγε ποτέ στο ακροατήριο καθώς αρχειοθετήθηκε με απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας που διοικούσε και διοικεί μέχρι σήμερα ο Δημήτρης Προκοπίου γιατί ο δημοσιογράφος δεν είχε προσκομίσει την ώρα της μήνυσης το παράβολο των 100 ευρώ καθώς θεωρούσε ότι δεν ήταν υποχρεωτικό για μηνύσεις σε βάρος δημόσιων λειτουργών, ενώ δεν τον ειδοποίησαν και στο μέλλον να το καταθέσει. 

Εν συνεχεία και οι δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας Χαλκίδας κατέθεσαν σε βάρος του δημοσιογράφου μήνυση για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδομαρτυρία, άσχετα αν ο ένας δεν κατηγορήθηκε από τον δημοσιογράφο. Και στις μηνύσεις των αστυνομικών δεν υπήρχε παράβολο, αλλά οι μηνύσεις τους προχώρησαν κανονικά.

Παράλληλα, στη μήνυση του, ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να προσκομιστεί στην δικογραφία βίντεο από κάμερα ασφαλείας παραλιακού περιπτέρου που κατέγραψε το περιστατικό, ωστόσο ούτε αυτό έγινε από την αστυνομία και την Εισαγγελία... Τελικά αποδείχτηκε ότι το άτομο που εργαζόταν στο συγκεκριμένο περίπτερο έχει αδερφή αστυνομικό η οποία υπηρετεί και εκείνη στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας και μάλιστα στα δικαστήρια, ενώ με έγγραφα και φωτογραφίες που παρέδωσε στην έδρα του δικαστηρίου, αποδεικνύεται με αποδείξεις ότι είχε και έχει προσωπικές - οικογενειακές σχέσεις με τους δύο αστυνομικούς. Το συγκεκριμένο άτομο είχε καταθέσει στη συνέχεια ότι δεν έγινε τίποτα από αυτά που ανέφερε ο Μιχάλης Τσοκάνης για προφανείς λόγους... 

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αρχειοθετημένης μήνυσης που δεν διερευνήθηκε ποτέ, ο 35χρονος δημοσιογράφος όχι μόνο βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά καταδικάστηκε με την εντυπωσιακή ποινή των 21 μηνών χωρίς αναστολή, στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδομαρτυρία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Μάλιστα ο Μιχάλης Τσοκάνης δεν είχε διορίσει δικηγόρο και είχε παραστεί μόνος του με ένα σωρό έγγραφα και στοιχεία, τα οποία ωστόσο το δικαστήριο δεν τα έλαβε ποτέ υπόψιν του.

Το εκδικητικό μένος των Δικαστών Λειτουργών του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και ιδιαίτερα του Μιχάλη Ντόστα, ήταν τέτοιο που ξεπεράστηκε κάθε όριο, καθώς όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα του κατηγορουμένου για μία δίκαιη δίκη, (πόσο μάλλον όταν δεν έχεις και συνήγορο) και τον δίκασαν χωρίς κανένα στοιχείο με τις πιο αυστηρές ποινές που υπάρχουν, συνολικά 21 μήνες φυλακή και χωρίς αναστολή, αλλά ο Δικαστής Μιχάλης Ντόστας διέταξε και την πρωτοφανή 24ωρη κράτηση του στο αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας με την πρόφαση ότι δήθεν προκάλεσε θόρυβο και έδειξε ανυπακοή (!), ενώ το μόνο που ανέφερε ο δημοσιογράφος στο τέλος της δίκης ήταν η ερώτηση "για ποιο λόγο δικάστηκα;" κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και σε επεισοδιακές δίκες που έχουν λάβει χώρα σε δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας, ενώ στη Χαλκίδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, όπως είχε αναφέρει Αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας που υπηρετεί εκεί πάνω από 13 χρόνια.

Ο Μιχάλης Τσοκάνης είχε δηλώσει τότε μετά τα όσα απίστευτα είχαν συμβεί σε βάρος του:

«Άμεσα καταθέτω μήνυση και αναφορά... Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο δικαστήριο της Δευτέρας και θύμησαν άλλες εποχές, όχι μόνο δεν μου προκάλεσαν καμία έκπληξη, αλλά επιβεβαίωσαν πλήρως το περιεχόμενο των αναφορών-καταγγελιών που έχω ήδη καταθέσει και αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τον Άρειο Πάγο. Μια σειρά από ενέργειες συγκεκριμένων Εισαγγελέων και Δικαστών του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, αποδεικνύουν ότι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, ώστε να καταδικαστώ με κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του EviaZoom.gr και της δραστηριότητας μου ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στο συγκεκριμένο site, το οποίο έχει ενοχλήσει στο μέγιστο βαθμό την εκτελεστική και δικαστική εξουσία, πολιτικά πρόσωπα, αστυνομικούς, και επιχειρηματίες». 

Ακολούθως ο Μιχάλης Τσοκάνης κατέθεσε και επίσημα στον νυν Αρεοπαγίτη Δικαστή κ. Κατσιάνη και πρώην Πρόεδρο Εφετών Εύβοιας, που είχε αναλάβει την έρευνα, μετά από εντολή του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι η δίκη ήταν στημένη, καταθέτοντας σωρεία στοιχείων. 

Πανηγυρική δικαίωση 4 χρόνια μετά... 

4 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 2021 ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσοκάνης δικαιώθηκε πανηγυρικά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Εύβοιας που αποτελείτο από Εφέτες Δικαστές (με καταγωγή όλοι εκτός Εύβοιας) και Εισαγγελέα Εφετών. 

Από την αρχή φάνηκε ότι το Δικαστήριο είχε στόχο να ψάξει την αλήθεια και μόνο αυτή, όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου με αποτέλεσμα να αθωωθεί ομόφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που έδωσε και κατέθεσε στο δικαστήριο και με συνήγορο τον Γιάννη Απατσίδη. 

Οι κατηγορίες και η προηγούμενη καταδίκη των 21 μηνών κατέρρευσαν σαν "χάρτινος πύργος" με τους αστυνομικούς να πέφτουν και σε σωρεία αντιφάσεων σε ερωτήσεις των Δικαστών κ. Γαβαλά, κ. Βουλγαρίδη, κ. Καραμανλίδου και της Εισαγγελέας, κ. Δεληστάθη, αλλά και του δικηγόρου του δημοσιογράφου, Γιάννη Απατσίδη.


 

Μετά την αθώωση του ο Μιχάλης Τσοκάνης δήλωσε τα εξής:

«Όταν μία δίκη είναι 50-50 με αμερόληπτους δικαστές και Εισαγγελέα, όπως έχει γίνει κατεπανάληψη στο Εφετείο Εύβοιας, η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος. Έτσι έγινε και στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι απλά ότι αθωώθηκα, κάτι που ήμουν σίγουρος ότι θα συμβεί και πίστευα ότι στο τέλος θα γίνει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που υπήρχαν, αλλά η απόφαση αυτή αποκαθιστά και το κύρος της Δικαιοσύνης που καταπάτησαν στο πρωτόδικο δικαστήριο του Τριμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας ο Δικαστής Μιχάλης Ντόστας, η Αντεισαγγελέας της Έδρας Όλγα Ηλιοπούλου και η υπόλοιπη παρέα τους στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με πρωτεργάτες τους Διοικούντες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, κ. Προκοπίου και κ. Φλετούρη οι οποίοι είναι πάνω από 8 χρόνια στην ίδια θέση, αλλά την απάντηση την πήρανε από το Εφετείο και με εκκωφαντικό τρόπο...»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA