Εσωτερικών Υποθέσεων: Εγκληματική οργάνωση με αρχηγούς 44χρονη υπάλληλο Κέντρου Υγείας και ο σύζυγος της Αξιωματικός της αστυνομίας - Πως δρούσε το κύκλωμα των εικονικών εμβολιασμών που εξιχνιάστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία και πολύμηνη έρευνα (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εσωτερικών Υποθέσεων: Εγκληματική οργάνωση με αρχηγούς 44χρονη υπάλληλο Κέντρου Υγείας και ο σύζυγος της Αξιωματικός της αστυνομίας - Πως δρούσε το κύκλωμα των εικονικών εμβολιασμών που εξιχνιάστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία και πολύμηνη έρευνα (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη επιτυχία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία μετά από πολύμηνη έρευνα διαπίστωσε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση η υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά που ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, με αρχηγούς την 44χρονη διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Υγείας και τον σύζυγο της Αξιωματικό της αστυνομίας, οι οποίοι έστησαν την παράνομη «επιχείρηση»...

7 άτομα κατηγορούνται για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφίας, δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, παράβασης καθήκοντος και παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, ενώ εμπλέκονται άλλα 48 άτομα στα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για έκδοση και χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Άξιο αναφοράς είναι πως τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου.

Επικεφαλής του κυκλώματος θεωρείται η Κ.Ι. διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας, η οποία εκμεταλλευόταν την ειδικότητά της και προέβαινε στις εικονικές δηλώσεις εμβολιασμού με την βοήθεια του συζύγου της Αξιωματικού της αστυνομίας.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση ενδιαφερόμενων υποψηφίων είτε αναλάμβαναν την είσπραξη των χρηματικών ποσών αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Στον στενό πυρήνα της οργάνωσης συγκαταλέγονται τέσσερα αδέλφια τής επικεφαλής και ακόμη δύο άτομα που λειτουργούσαν βοηθητικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διαβιβαστικό των Εσωτερικών Υποθέσεων προς την Εισαγγελία είναι 32 σελίδες.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι «στο πλαίσιο δράσης της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 68 εικονικές δηλώσεις εμβολιασμού, οι οποίες αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα (ο μεγαλύτερος αριθμός των δηλώσεων αιτιολογείται καθώς τα ίδια άτομα δηλώνονταν εικονικά ως εμβολιασθέντες και στη β’ δόση του εμβολίου.

Εν προκειμένω, οι 22 εκ των ανωτέρω 46 ατόμων δήλωσαν τον εικονικό εμβολιασμό και της δεύτερης δόσης του εμβολίου)».

Το χρονικό

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό των Εσωτερικών Υποθέσεων προς την Εισαγγελία το απόγευμα της 28-08-2021, «η Διοικητική Υπάλληλος του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Παλαμά Καρδίτσας Κ. Ι., καταχώρησε εκτός της βάρδιάς της δύο εικονικούς εμβολιασμούς (άνευ συμπλήρωσης των ιατρικών ατομικών ιστορικών τους και χωρίς να παρουσιαστούν στο Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας) Την 29/08/2021, με αφορμή το προαναφερόμενο περιστατικό, ενημερώθηκε ο Διοικητής του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας και διενεργήθηκε έλεγχος των ατομικών ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκαν στις τελευταίες βάρδιες της Κ.Ι.

Από τον έλεγχο εντοπίσθηκαν δεκατρείς περιπτώσεις παράτυπης καταχώρησης, όπου το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους δεν έφερε υπογραφή ιατρού ή υπήρχε ο γραφικός χαρακτήρας της Κ.Ι.

Ενημερώθηκε άμεσα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και σε έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 55 εικονικοί εμβολιασμοί για 33 άτομα, τα στοιχεία των οποίων απεστάλησαν στην 5η Υ.ΠE. για περαιτέρω έλεγχο. Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο προέκυψε και μία ακόμη καταχώρηση, που το ατομικό ιατρικό ιστορικό δεν έφερε σφραγίδα ιατρού και είχε ως στοιχεία καταχώρησης έναν αριθμό Α.Μ.Κ.Α., ο οποίος αντιστοιχεί στη νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Παλαμά».

Στελέχη της Υπηρεσίας μετέβησαν στο Κ.Υ. Παλαμά όπου δεσμεύτηκε το σύνολο των Ατομικών Ιατρικών Ιστορικών συνολικά 6.759, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις όλων των ιατρών του εμβολιαστικού κέντρου, στους οποίους επιδείχθηκε το σύνολο των ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκε κατά την υπηρεσία τους ή έφεραν την υπογραφή-σφραγίδα τους για τους δυο μήνες. Από την επίδειξη τους, οι ιατροί δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά.

Αναφορικά με περιπτώσεις εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού υγειονομικού προσωπικού των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και «ΑΧΕΠΑ», άμεσα σχετιζόμενες με τις περιπτώσεις των εικονικών εμβολιασμών του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

Στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλεξαν προανακριτικό υλικό από όπου προέκυψε η εικονική καταχώρηση των κάτωθι εργαζομένων των Νοσοκομείων ως εμβολιασθέντα άτομα, στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας και συγκεκριμένα: 

α) Νοσηλεύτρια Μ.Μ. (Νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)

β) Τραυματιοφορέας Λ. Ν. (Νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)

γ) Νοσηλεύτρια Ο.Ε. (Νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)

δ) Διοικητική Υπάλληλος Κ.Σ. (Νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)

ε) Διοικητική Υπάλληλος Γ. Λ. (Νοσ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)

στ) Νοσηλευτής Χ. Δ. (Νοσ. ΑΧΕΠΑ) 

Ανώνυμη καταγγελία

Όπως αναφέρεται στο 32σέλιδο πόρισμα των Εσωτερικών Υποθέσεων: «Την 12/10/2021, περιήλθε στην Υπηρεσία μας ανώνυμη καταγγελία μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν χρήματα (πεντακόσια ευρώ) στην οικογένεια Κ. καθώς και σε άτομο με στοιχεία Κ.Σ., προκειμένου να προβούν στην εικονική δήλωση εμβολιασμού ατόμων της Γ.Φ., των Τ., τους Π. την Μ. και τα αδέρφια της όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική καταγγελία και άλλα άτομα από την περιοχή της Κατερίνης».

Με βάση τα προαναφερόμενα, η Υπηρεσία προέβη στα εξής:

· Στην κατάσχεση 117 ατομικών ιατρικών ιστορικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά που οι ιατροί του Κ.Υ. Παλαμά δεν αναγνώρισαν την υπογραφή ή/και τον γραφικό τους χαρακτήρα, καθώς και των ατομικών ιατρικών ιστορικών της νοσηλεύτριας του Γ.Ν. ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ Μ.Ε.

· Στη λήψη δείγματος γραφής και υπογραφής όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων του προγράμματος εμβολιασμού του Κ.Υ. Παλαμά για το χρονικό διάστημα από 01/07/2021 έως την 31/08/2021 και στην γραφολογική εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη των 117 ατομικών ιατρικών ιστορικών από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος/Τμήμα Γραφολογίας.

· Στην (διαδοχική) άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των τηλεφωνικών συνδέσεων α) που αναγράφονταν στα ατομικά ιατρικά ιστορικά ατόμων, των οποίων τα ιστορικά αναγνωρίσθηκαν ως ύποπτα από του ιατρούς του Κ.Υ. Παλαμά, β) των ατόμων, τα οποία σύμφωνα με επισκόπηση που διενήργησε η υπηρεσία στη λίστα εμβολιασμένων ατόμων του Κ.Υ. Παλαμά, δεν προέκυψε η εμφανής σύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, προκείμενου να δικαιολογείται η μετάβαση τους στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας για να εμβολιαστούν και γ) των τηλεφωνικών συνδέσεων της Κ.Ι. και ατόμων τα οποία σύμφωνα με την από 08/10/2021 έκθεση παροχής εξηγήσεων της Κ. Ι. και της από 12/10/2021 προαναφερόμενης καταγγελίας, ενήργησαν ως διαμεσολαβητές εικονικών εμβολιασμών.

· Στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των ανωτέρω προσώπων που λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές καθώς και των εμπλεκόμενων προσώπων, βάσει της από 12/10/2021 ανώνυμης καταγγελίας.

· Στην αλληλογραφία με αρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΗΔΙΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, Υ.πε, κ.α.), με σκοπό τη συνδυαστική ανάλυση και αντιπαραβολή όλων των προανακριτικών δεδομένων.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας η υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων αναφέρει: 

«Η ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα φαίνεται να δρα με επικεφαλής τη διοικητικό υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Κ.Ι., η οποία προβαίνει στις πράξεις των εικονικών δηλώσεων εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά όπου εργάζεται, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, τα οποία αναλαμβάνουν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εικονικός τους εμβολιασμός. 

Ειδικότερα, η δομή της ομάδας απεικονίζεται ως εξής: 

Σύμφωνα με τη δράση της εγκληματικής ομάδας, η Κ.Ι. προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση των αδερφών της Κ.Σ., Κ.Κ. Κ.Σ. και Κ.Δ. 

Η Κ.Ι. εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών) του Κ.Υ. Παλαμά, προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε ή/και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. 

Επίσης, η Κ.Ι. , κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.  Η Κ.Ι. , σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην από 08/10/2021 παροχή εξηγήσεων, για τους εικονικούς εμβολιασμούς, χρησιμοποιούσε τις υπολειπόμενες δόσεις που υπήρχαν στα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer, καθώς κάθε φιαλίδιο διαθέτει έξι δόσεις και στο τέλος της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιηθούν, καταστρέφονται καθώς φέρουν ημερομηνία λήξης ολίγων ωρών. 

Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός δόσεων (κάτω των έξι ημερησίως) που θεωρητικά καταστρεφόταν, μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών.

Η Κ.Ι. πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή 12 δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών. 

Οι ρόλοι των εμπλεκομένων

 Η Κ.Ι., κάτοικος Παλαμά, για την καταχώρηση των εικονικά εμβολιασμένων ατόμων, λάμβανε χρηματικά ποσά από την Κ.Σ. , κάτοικο Τρικάλων, είτε στις δια ζώσης συναντήσεις τους, είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών από τον λογαριασμό της τελευταίας.

Η Κ.Σ. λάμβανε κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό, τα χρηματικά ποσά από την διενέργεια των εικονικών εμβολιασμών είτε απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων, είτε από τον τραπεζικό λογαριασμό του Κ.Κ. και στην συνέχεια εκταμίευε ένα μέρος τους, το οποίο και -όπως εμφαίνεται από το συλλεχθέν υλικό- παρέδιδε δια ζώσης στην Κ.Ι. 

Ο Κ.Κ. , κάτοικος Θεσσαλονίκης, εισέπραττε -όπως εμφαίνεται από το συλλεχθέν υλικό- χρηματικά ποσά από τα εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα δια ζώσης και εν συνεχεία τα κατέθετε στον λογαριασμό του ιδίου, μέσω Α.Τ.Μ. και συνήθως τα μετέφερε στην Κ.Σ. 

Η Κ.Σ. κάτοικος Θεσσαλονίκης και υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», εκτός από τον μεσολαβητικό της ρόλο, συνέβαλε στον εικονικό εμβολιασμό και στην ένταξη στην ομάδα, της συναδέλφου της Μ.Μ. 

Η Μ.Μ. κάτοικος Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ως δεύτερος μεσολαβητής εικονικά εμβολιασμένων ατόμων για τον εμβολιασμό των οποίων απευθύνεται, είτε στην Κ.Σ. η οποία με την σειρά της επικοινωνεί με την Κ.Ι., είτε με την Κ.Σ. Η ιδιότητα της Μ.Μ. ως δεύτερος μεσολαβητής, λαμβάνει χώρα μετά την μεσολάβησή της για τον εικονικό εμβολιασμό του Π.Δ. τον οποίο και εντάσσει στην ομάδα.

Ο Π.Δ. λειτουργεί ως τρίτος μεσολαβητής στην ιεραρχία της ομάδας, για τον εικονικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ατόμων. Ειδικότερα, ο Π.Δ. επικοινωνεί αποκλειστικά με την Μ.Μ. για τον εικονικό εμβολιασμό συγγενικών και φιλικών του προσώπων και ακολούθως ενημερώνεται ιεραρχικά η Κ.Ι. η οποία και τις πραγματοποιεί.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA