Πτώση Ουκρανικού αεροσκάφους στην Καβάλα: Αντιφάσεις από Σερβία και Ουκρανία για τον προορισμό του - «Μπαγκλαντές...», λέει η μία και «Ιορδανία...», η άλλη - Φόβοι για σκόπιμη παραπλάνηση - Σε Ουκρανό ιδιώτη ανήκει το μοιραίο αεροσκάφος | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Πτώση Ουκρανικού αεροσκάφους στην Καβάλα: Αντιφάσεις από Σερβία και Ουκρανία για τον προορισμό του - «Μπαγκλαντές...», λέει η μία και «Ιορδανία...», η άλλη - Φόβοι για σκόπιμη παραπλάνηση - Σε Ουκρανό ιδιώτη ανήκει το μοιραίο αεροσκάφος

Πολλά ερωτήματα και αντιφάσεις έρχονται στην επιφάνεια μετά την συντριβή του Ουκρανικού αεροσκάφους στην Καβάλα, το οποίο μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά κ.α., (δείτε ΕΔΩ την προηγούμενη ανάρτηση)...

Ενώ ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας εμφανίστηκε στις κάμερες και δήλωσε πως προορισμός του συγκεκριμένου αεροσκάφους είχε προορισμό το Μπαγκλαντές, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής εταιρίας Meridian Air Cargo που ανήκει το μοιραίο αεροσκάφος δήλωσε στο News247 ότι, τελικά, προορισμός του αεροσκάφους ήταν το Αμάν της Ιορδανίας. Ο αρχηγός της Αεροπορίας της χώρας αυτής, πάντως, εμφανίστηκε να αγνοεί το περιστατικό στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο Α/ΓΕΑ κατά την διάρκεια της νύχτας. Ο δε Ουκρανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη που έσπευσε στην περιοχή της συντριβής του Αντόνοφ, προκειμένου να ενημερώσει για τα στοιχεία των Ουκρανών που επέβαιναν και έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε κι εκείνος πως προορισμός ήταν το Μπαγκλαντές. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η λευκή ουσία που βρέθηκε στο σημείο καθώς και το φορτίο που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος (cargo).

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον οperator της ουκρανικής εταιρίας μεταφορών Meridian Air Cargo, Ντένις Μπογκντάρεβιτς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο και συγκεκριμμένα σερβικά πυρομαχικά.

«Πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών. Ήταν ένα cargo με επικίνδυνο φορτίο. Το αεροσκάφος ξεκίνησε από τη Σερβία με προορισμό το Αμμάν (της Ιορδανίας). Τα πυρομαχικά ήταν σερβικά, ενώ το δρομολόγιο που εκτελούσε το Antonov δεν σχετίζεται με την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ήταν και αυτό σερβικής μίσθωσης», είπε ο Μπογκντάρεβιτς.

Σε ερώτηση για το εάν έχει πληροφόρηση για το πλήρωμα απάντησε:

«Δεν έχω ακόμα νέα από τους Έλληνες διασώστες για το πλήρωμα των οκτώ Ουκρανών που ήταν στο αεροσκάφος. Περιμένουμε κι εμείς να μάθουμε νέα. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν μόνο άνδρες. Με τις ελληνικές αρχές έχω μιλήσει λίγο, κυρίως με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.»

Ερωτηθείς τέλος σε ποιον ανήκε το αεροσκάφος, ο Μπογκντάρεβιτς απάντησε «σε Ουκρανό ιδιώτη».

Η εικόνα δεν είναι ευδιάκριτη: Έχουμε, δηλαδή, ένα αεροσκάφος που ανήκει σε ουκρανική εταιρεία, με την εμπλοκή “Ουκρανού ιδιώτη”, μισθωμένο από σερβική εταιρεία, με όπλα και πυρομαχικά -πιθανότατα και άλλο επικίνδυνο υλικό (λευκή σκόνη)- που κατευθύνονταν στην Ιορδανία ή το Μπαγκλαντές!

Σημειώνεται ότι τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Meridian Air Cargo επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή, ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για μεταφορά 11,5 τόνων στρατιωτικού υλικού. Ο Στεφάνοβιτς ωστόσο δήλωσε διαφορετικό τελικό προορισμό για το μεταγωγικό Antonov και δη το Μπαγκλαντές, ενώ ο Μπογκντάρεβιτς είπε ότι το αεροσκάφος θα κατέληγε στο Αμμάν.

«Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ» ήταν η δήλωση Στεφάνοβιτς.

Η υπόθεση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ιδιαίτερα καθώς από τις αρχές Ιουνίου η Interpol έχει ενημερώσει την Κομισιόν και το ΝΑΤΟ πως έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν πως σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών (ακόμα και προηγμένης τεχνολογίας) που δίνονται από διάφορες χώρες στην κυβέρνηση του Κιέβου καταλήγουν μέσα από ύποπτες διαδρομές σε οργανωμένα διεθνή κυκλώματα εμπορίας όπλων και, τελικά, φθάνουν σε τρομοκρατικές ομάδες στην Μέση Ανατολή ή τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, όμως, δήλωσε ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

Γιατί, ωστόσο, η εταιρεία Meridian Air Cargo δίνει διαφορετικό προορισμό απ΄ ότι το σερβικό Υπουργείο Άμυνας;

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA